Jedno z popularnych ciast, jakie się przygotowuje na różne okazje to proste ciasta bezowe. Wystarczy kupić odpowiednią ilość ciastek bezowych, lub samemu zrobić bezę. Należy upiec biszkopt tak jak zwykle pieczemy na ciasta. Następnie trzeba zrobić odpowiedni krem, tutaj można spokojnie użyć wyobraźni. Najchętniej przygotowuje się kremy waniliowe, owocowe lub orzechowe z dodatkiem orzechów włoskich, ale można także dosypać rodzynek i zrobić krem bakaliowy. Najważniejsze jest, aby krem ten był dość sztywny. Oczywiście można także zastosować wiele kremów na raz i zrobić takie bezowe tiramisu. Trzeba przygotować biszkopt, pokroić go wzdłuż na pół. Nałożyć krem na biszkopt, w krem trzeba wtopić ciasteczka bezowe i jeszcze raz przełożyć to kremem. Na sam wierzch położy drugi biszkopt, który można delikatnie pokryć kremem i wyłożyć bezami (na wzór torciku) lub zastosować kombinację lukrową albo polewę czekoladową wedle uznania. Takie ciasto bezowe jest przepysznym deserem na każdą porę. Doskonale nadaje się jako deser do kawy czy lampki wina.

blackbook.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ