Smażenie to jedna z najczęściej wykonywanych czynności w kuchni. Aby posiłek był jak najzdrowszy potrzebujemy do tego odpowiednio dobranego oleju. Który z nich będzie więc najlepszy?

Czy temperatura dymienia jest istotna?

To jeden z najważniejszych kryteriów podczas doboru oleju do smażenia. Im jest ona niższa, tym szybciej dany olej będzie zaczynał się palić. Kiedy do tego dojdzie, na patelni zaczną wydzielać się rakotwórcze substancje, a nasze potrawy nie będą tak smaczne, jak byśmy chcieli. Dlatego powinniśmy wybierać te oleje roślinne, które mają wysoką temperaturę dymienia. Gwarantuje nam to większą stabilność i dłuższy czas smażenia. Które z nich warto więc wybrać? Najwyższe temperatury dymienia mają tłuszcze nasycone. Mamy tu na myśli smalec, masło klarowane, a także olej kokosowy i palmowy.

Tłuszcze nasycone i nienasycone – co je odróżnia?

Kolejnym ważnym podziałem jest klasyfikacja tłuszczów na nasycone i nienasycone. W pierwszym przypadku najlepiej stosować wspomniane już wcześniej masło klarowane. Jest ono pozbawione laktozy oraz kazeiny. Temperatura dymienia tego tłuszczu wynosi aż 250 stopni Celsjusza. Smażenie na smalcu także jest świetną decyzją. Jednak w dzisiejszym świecie wiele osób rezygnuje ze stosowania produktów pochodzenia zwierzęcego. Wówczas warto zdecydować  się na oleje roślinne. Do wyboru mamy chociażby olej palmowy, czy kokosowy. Oprócz wysokiej temperatury dymienia, nadają jeszcze potrawom charakterystyczny smak. Olej palmowy jednak budzi kontrowersje ze względu na sposób jego uzyskiwania. Chodzi tu o masową wycinkę lasów pod stworzenie przestrzeni do uprawy palm. W przypadku tłuszczów nienasyconych natomiast warty uwagi będzie olej ryżowy. Warto także stosować oliwę z oliwek pierwszego tłoczenia. Nie nadaje się jednak ona do długiego smażenia. Najlepiej podsmażać na nim dania przez krótki czas. Olej roślinny, który także jest uznawany za zdrowy, to olej rzepakowy. Nie powinniśmy natomiast stosować olejów wielonienasyconych. Zaliczamy do nich takie oleje jak sojowy, lniany, kukurydziany, czy orzechowy. Są one bardzo delikatne i podatne na kontakt z tlenem oraz wysoką temperaturą. To wszystko sprawia, że w trakcie smażenia traci wszelkie właściwości.

Gdzie kupić olej roślinny?

Olej roślinny możemy kupić w każdym sklepie spożywczym. Zazwyczaj im większy sklep, tym szerszy ma asortyment w zakresie tłuszczów do smażenia. Możemy też zdecydować się na zakup oleju przez internet. W sieci nie brakuje sklepów, czy dystrybutorów tego rodzaju produktów. Szczególnie chętnie korzystają z niego firmy działające w przemyśle spożywczym. Tutaj dowiesz się więcej na ten temat http://oqema.pl/. Wybierając sprawdzonego producenta będziemy mieć pewność, że otrzymujemy produkty wysokiej jakości, które nie pogorszą jakości potraw. W domu nie musimy ograniczać się także do jednego rodzaju oleju roślinnego. Zróżnicowane stosowanie może pomóc zwalczyć codzienną rutynę w kuchni i zachęcić do wymyślania coraz to ciekawszych potraw. Pamiętajmy, że w ten sposób chronimy siebie przed różnego rodzaju chorobami.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ