Jesienią dostęp do świeżych warzyw i owoców jest coraz trudniejszy. Ponieważ jest to okres, w którym nasza odporność wystawiona jest na ciężką próbę, warto wprowadzić do swojego jadłospisu produkty, które pomogą wzmocnić organizm. Jednym z tego typu produktów jest dynia – spożywanie jej ma mnóstwo zalet zarówno jeśli chodzi o walory smakowe, jak i pozytywny wpływ na organizm. Jesienią łatwo można ją kupić, natomiast przetwory z dyni umożliwiają delektowanie się nią przez cały rok. Dlaczego warto jeść dynię i jakie przetwory warto przygotować?

Dynia dyni nierówna!

Dynia, choć w Polsce jest stosunkowo łatwo dostępnym warzywem sezonowym, dopiero w ostatnich latach zaczęła zyskiwać popularność. Wcześniej ceniona zwłaszcza ze względu na piękny kształt i energetyczny kolor, a także możliwość wykorzystania do stworzenia jesiennych dekoracji, coraz częściej staje się podstawą dań i deserów. Ogromną zaletą dyni jest fakt, że można przyrządzić ją zarówno na słono, jak i słodko, a także poddać przeróżnym procesom i technikom obróbki. Warto wiedzieć, że różne odmiany dyń będą różnić się między sobą wyglądem, a także rodzajem miąższu, co oznacza, że przed zakupem tego warzywa warto określić jego przeznaczenie. Chcąc przyrządzić pyszne dyniowe ciasto, można skusić się na dynię z typowo słodkim miąższem, np. dynię Kabocha, natomiast w rolę frytek doskonale wcieli się dynia piżmowa. Przetwory z dyni można przygotować np. z dyni Hokkaido lub olbrzymiej.

Dynia – korzyści

Trzeba wspomnieć także o kilku podstawowych kwestiach przesądzających o pozytywnym wpływie spożywania dyni na organizm. Po pierwsze, to warzywo niskokaloryczne – 100 g produktu zawiera niespełna 30 kcal, oczywiście w zależności od rodzaju przygotowania. Wartości te mogą nieco się różnić także w zależności od wykorzystanej odmiany dyni. Z drugiej strony, na uwadze trzeba mieć wysoki indeks glikemiczny – to informacja szczególnie ważna dla tych, którym wahania poziomu glukozy we krwi mogą sprawić problemy. Miąższ dyni zawiera duże ilości fosforu, witaminy E i C, wapń, potas oraz błonnik, przez co wspomaga procesy trawienia i zapobiega zaparciom. Wzmacnianie odporności opiera się na dużej zawartości betakarotenu oraz witaminy A – lekko pikantna zupa dyniowa nie tylko rozgrzeje w deszczowy dzień, ale też wzmocni drogi oddechowe i będzie chronić je przed wirusami i drobnoustrojami.

Przetwory z dyni – jakie przyrządzić?

Przetwory z dyni to, podobnie jak zamrożenie miąższu, doskonały sposób, aby zapewnić sobie dostęp do tego składnika, kiedy zniknie ze sklepowych półek. Jedną z najpopularniejszych propozycji jest krem z dyni, który można zamknąć w słoiku i zapasteryzować. Miąższ dyni łączy się z ziemniakami, cebulą i czosnkiem, a następnie blenduje z bulionem. Można doprawić ją kurkumą, ostrą papryką i imbirem, co uczyni z niej pyszne, rozgrzewające danie. Z dyni można przyrządzić także dżemy – do tego celu warto wybrać odmianę o słodkim miąższu i połączyć ją z cytrusami, np. pomarańczami. Podczas przygotowywania potraw i przetworów z dyni warto umyć i wysuszyć pestki – będą pyszną i zdrową przekąską!

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ