W czasach panującego kulinarnego kosmopolityzmu trudno nam się przyznać, że czegoś nie znamy. Często też popadamy w stereotypowe myślenie na temat kuchni innych narodów czasem wcale ich nie próbując, próbując po łebkach albo próbując w wydaniu emigrantów z różnych krajów, a przecież nie każdy z nich jest mistrzem kuchni.Kiedy przychodzi nam rozwinąć skrót kuchnia orientalna to japońska kojarzy nam się stereotypowo z sushi i sake, kuchnia chińska z ryżem kuchnia tajska z owocami morza, a kuchnia indyjska jednoznacznie i krzywdząco z curry. Wszystko to nie do końca zasadnie jak to stereotyp. Oczywiście kuchnia orientalna będzie od nas wymagała poszukiwań, bo niełatwo jest znaleźć lokal, który serwuje dobre orientalne jedzenie. Z czasem może nam przyjść do głowy zrobienie dań z dalekiego wschodu w domowym zaciszu. Wbrew pozorom nie jest to trudne choć kuchnia orientalna może być kosztowna. Składniki potraw zwłaszcza te najbardziej oryginalne są w cenie, ale przecież nie musimy gromadzić od razu wszystkiego. Możemy zacząć od kuchni japońskiej, w której stosowanie małej ilości przypraw pozwala na docenianie własnego smaku składników. W kuchni japońskiej istotny jest czynnik świeżości składników więc o ryby czy owoce morza będzie trudno. Kuchnia orientalna w odsłonie japońskiej będzie szczególnie ciekawa jeśli użyjemy wołowiny, drobiu, świeżych warzyw, sosów sojowych, tofu na pewno poczujemy oddech orientu…

http://www.alejasztuki.pl/

[Głosów:0    Średnia:0/5]
PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułPulpeciki
Następny artykułPrzydatna gofrownica

ZOSTAW ODPOWIEDŹ