Coraz większą popularnością cieszy się w dzisiejszych czasach kuchnia orientalna. Jest to popularność nie tylko na terenach wschodnich, czy też orientalnych, ale na terenach, gdzie owe regiony za orientalne są uważane i tak są postrzegane przez zwykłych obywateli. Chodzi więc tu o coraz liczniejsze przypadki przyrządzania przez przykładne matki polki, niezależne i dumne z siebie Niemki czy wybredne Francuzki na obiad dań egzotycznych o nazwach nie dających się wymówić sponiewieranym po pracy mężom. Nie oznacza to, iż kuchnia orientalna i potrawy serwowane przez ukochane małżonki nie cieszą się ich uznaniem a nierzadko wręcz zachwytem. Problem stanowią raczej skomplikowane zazwyczaj nazwy, wywodzące się z języków nieindoeuropejskich, takich jak japoński, chiński mandaryński, kantoński, wietnamski czy tajski. Nie mówiąc już o licznych dialektach, jakimi kuchnia orientalna się posługuje.Tym co wyróżnia potrawy wywodzące się z tradycji wschodu i szufladkowane jako kuchnia orientalna, jest stosowanie rozmaitych przepysznych a częstokroć całkowicie nieznanych składników. Są to zarówno rzadkie azjatyckie gatunki ryb, owoców morza i roślin, jak cechujące się niezwykłą głębią smaku tajemnicze przyprawy. Tak ciekawe sposoby podawania potraw oraz ich doprawiania były przecież jeszcze niedawno całkowicie nieznane w Polsce. Jeśli nawet nie zdecydujemy się na spróbowanie upichcenia czy chociaż skosztowania odrobiny tak zwanej chińszczyzny w barze za rogiem, powinniśmy zapoznać się chociaż z owymi przyprawami, które nadać mogą naszym zwykłym, codziennym potrawom niepowtarzalny smak.

http://www.inaczejmowiac.pl/

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ