Kiedy pogoda za oknem nie dopisuje nasza odporność narażona jest na zmiany. Wraz ze zmianą pogody zmienia się nasza odporność. Niestety jesteśmy narażeni na przeziębienie lub grypę. Jak zadbać o swoją odporność? Po co wtedy sięgnąć? 

Produkty zwiększające odporność

Po pierwsze jedz cebulę

Cebula jest źródłem fitoncydów, które hamują rozwój mikoorganizmów. Można powiedzieć, że cebula jest naturalnym antybiotykiem. Cebula zawiera substancję zwaną kwercetyną. Ma ona właściwości przeciwzapalne. Już od dawna nasze babcie używały cebuli przy leczeniu objaw przeziębienia. Stosowały receptury takie jak syrop z cebuli, który pomoże przy bólu gardła, kaszlu i gorączce. Cebula jest tak wartościowa, że powinna być wpisana jako element naszej codziennej diety. Powinna być stosowana nie tylko podczas leczenia przeziębienia, ale także na co dzień.

Kurkuma jako idealna przyprawa w walce z przeziębieniem.

Kurkuma stała się obiektem zainteresowania wśród naukowców poprzez zawarty w niej związek zwany kurkuminą. Zabija on komórki nowotworowe i hamuje ich tworzenie. Problemem jest to, że przyprawa ta bardzo słabo wchłania się do organizmu. Stosowanie jej najlepiej wpływa przy obecności innej przyprawy jaką jest pieprz, ponieważ ułatwia on wchłanianie się kurkuminy.

Przeczytaj też: http://www.elegans.pl/pielegnacja-cery-bez-uzycia-kremu/

Wielu z nas podczas przeziębienia pije tzw. ,, złote mleko’’. Jest to nic innego jak mleko z miodem. Zapominamy jednak o wzbogaceniu tego napoju kurkumą. Taka mieszanka bogata w antyoksydanty działa przeciwbólowo, przeciwwirusowo oraz przeciwzapalnie.

Jedz miód

Ten niezwykle wartościowy pszczeli produkt zawiera przeciwutleniacze i substancje o działaniu bakteriobójczym. Najzdrowszym rodzajem miodu jest miód manuka, powstaje on z nektaru drzewa herbacianego. Jeśli szukamy miodu, który  dostępnego na sklepowych półkach, to najwięcej cennych substancji występuje w miodzie gryczanym i lipowym.

Napar z rokitnika

Rokitnik posiada w sobie olbrzymie pokłady witaminy C, ale to nie tylko. W składzie rokitnika znajdziemy także witaminy takie jak: A, B, E, K, P oraz rzadko spotykany kwas tłuszczowy będący silnym antyoksydantem. Jest to prawdziwe antidotum na objawy grypy czy przeziębienia, które silnie wzmacnia organizm w trakcie zimnych pór roku.

Źródło: https://enjoye.pl/

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ