Na kolację zwykle przygotowujemy skromny posiłek, raczej lekkostrawny, aby nie obciążać żołądka na noc. Czasami jednak sytuacja wymaga od nas przygotowania bardziej obfitego posiłku, zwłaszcza wtedy, kiedy spodziewamy się większej ilości gości. Kiedy okazje zmuszają nas do takiej uczty, trzeba przygotować trochę potraw. Najbardziej popularne są kotlety schabowe, pałki kurczaka, lub cały kurczak pieczony. To z mięs, niektórzy dodają do takiego jadłospisu pulpety duszone w sosie koperkowym lub serowym, aby nie opychać się tylko ciężkostrawnym kurczakiem czy schabowymi. Często do tego jadłospisu przygotowujemy także sałatki i surówki, aby pasowały do ogólnego wystroju. Raczej odchodzi się od pomysłu gotowania ziemniaków na kolację, zastępuje się je chlebem, grzankami lub innymi, chociaż czasami niektórzy takie ziemniaczki serwują. Na pewno ważnym elementem jest taki dodatek jak wędlina, trzeba ja uwzględnić na stole, bo nie można przewidzieć czy wszyscy goście jedzą obfitą kolację czy tylko kromkę chleba z szynką.

flipeo.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ