Na ciepłe, letnie dni, możemy przyrządzić naszym domownikom przepyszną orzeźwiającą zupę ogórkową! Składniki, które będą nam niezbędne do przyrządzenia orzeźwiającej, przepysznej zupy ogórkowej, to: 40dag świeżych ogórków, 6 szklanek wywaru z warzyw, pół szklanki śmietany, łyżka mąki, natka pietruszki, koper suszony, sól i pieprz ziołowy. Sposób przygotowania naszej pysznej zupy jest bardzo prosty i zajmie nam około 30 minut. Ogórki obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Następnie gotujemy przez 20 minut w niedużej ilości posolonej wcześniej wody. Ogórki wyjmujemy z wody łyżką cedzakową, a następnie do gorącego wywaru z warzyw wrzucamy ugotowane ogórki, całość zagęszczamy mąką rozmieszaną z połową szklanki zimnego wywaru. Następnie całość gotujemy, po kolei dodając śmietanę, koperek i natkę pietruszki (która nie jest oczywiście konieczna, bo nie każdy za nią przepada), wszystko przyprawiamy do smaku solą i ziołowym pieprzem. Zupę podajemy z lanymi kluskami, możemy również zastąpić je ryżem, czy groszkiem ptysiowym – to już zależy tylko i wyłącznie od nas i od naszego gustu i smaku.

lifebox.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ