W Polsce funkcjonuje co najmniej kilka fabryk, które produkują napoje alkoholowe. Do najbardziej znanych browarów, mających w swoim asortymencie różnego rodzaju piwa, należy Grupa Żywiec SA, mająca swoją siedzibę oczywiście w Żywcu. Tam znajduje się browar, jak i cała fabryka, w której produkowane są piwa zgromadzone po marką rodzinną Żywiec. Niemalże każdy Polak wie, jak smakuje i jakie cechy charakterystyczne ma piwo Żywiec. Nie zdajemy sobie tylko sprawy z tego, w jaki sposób piwo to jest produkowane i jakie narzędzia i składniki są używane do jego produkcji. Podstawowymi sprzętami, jakie są konieczne do produkcji piwa, są kotły warzelne, bez nich niemożliwe byłoby produkowanie piwa o określonym aromacie, smaku i wyglądzie. Żywiec jest jednym z najlepszych polskich piw, jaki nabyć można w niemalże każdym sklepie i barze. Jest on sponsorem wielu imprez rozrywkowych, dzięki czemu buduje swoją markę. Tak dzieje się od lat. Firma Żywiec została założona w roku 1856 i od tej pory działa ona w sposób nieprzerwany, produkując przede wszystkim szlachetny napój alkoholowy, czyli piwo jasne, pełne. Datę założenia browaru Żywiec powinien znać każdy, kto choć raz pił to piwo, bowiem jest ona elementem logo piwa. W 1856 roku wnuk cesarza Leopolda II postanowił zarejestrować browar. Wnuk cesarza, czyli austriacki arcyksiążę Albrecht Fryderyk Habsburg zapoczątkował więc istnienie tego polskiego browaru. Warto zaznaczyć, że w tamtym okresie czasu cały obszar Żywiecczyzny znajdował się pod panowaniem monarchii austriackiej. Tak było przez wiele lat, dlatego też w produkcji piwa Żywiec wyraźnie widoczne są wpływy austriackie. Akurat w tym przypadku jest to zaleta browaru, którą doceni każdy piwosz. Zakłady Żywca zbudowano od podstaw w podżywieckiej wiosce, na gruncie nazywanym Pawlusem.