Anemia to schorzenie, które może dopaść każdego z nas. Niedokrwistość może nieść bardzo negatywne skutki dla organizmu, dlatego nie można dopuścić, by przerodziła się w stan przewlekły. Osłabienie, bladość cery czy kruchość paznokci to typowe objawy anemii. Na szczęście zanim sięgniemy po środki farmakologiczne, możemy zmienić dietę. Warto wiedzieć co jeść przy anemii, by poprawić wyniki krwi.

Czerwone mięso
Przy anemii w szczególności polecane jest czerwone mięso – najlepiej sprawdza się wołowina oraz cielęcina. Sporą dawkę żelaza znajdziemy również w podrobach takich jak wątróbka czy serca. Również wieprzowina może być spożywana przy anemii, natomiast jasne, drobiowe mięso raczej nie wpłynie korzystnie na poprawę wyników krwi.

Zielone warzywa
Sporą dawkę żelaza pochodzenia niehemowego, czyli roślinnego znajdziemy w zielonych warzywach – szpinaku, brokułach, natce pietruszki czy sałacie. Oprócz tego warto włączyć do diety fasolę, soję czy groch. Żelazo z roślin jest znacznie gorzej przyswajalne niż to pochodzące z mięsa, mimo wszystko warto uzupełniać nim dietę.

Owoce i warzywa
Przy anemii oprócz produktów bogatych w żelazo należy spożywać produkty z witaminą C, która ułatwia przyswajanie drogocennego dla organizmu pierwiastka. W tej roli świetnie sprawdzają się cytrusy, papryka, pomidory, buraki czy owoce porzeczki. Warto uzupełniać nimi dietę w ciągu dnia oraz stosować zielone sałatki jako smaczny i zdrowy dodatek do obiadu, dzięki czemu żelazo będzie lepiej przyswajalne przez organizm.

http://www.bycmama.pl/

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ