Domowe smaki oznaczają przede wszystkim wszelkiego rodzaju potrawy do których jesteśmy przyzwyczajeni, które zawsze przypominają nam o domu, o potrawach przyrządzanych przez naszych rodziców, czy dziadków. Domowe smaki będą powiązane z szeregiem różnorodnych zup, jak również z potrawami mięsnymi, z kluskami robionymi w domu, a nie kupowanymi gotowymi w sklepie. Oczywiście wiele osób dla własnej wygody, i z powodu braku czasu kupuje produkty zastępcze, które można przyrządzić znacznie szybciej. Na przykład makaron do rosołu, czy do zupy pomidorowej. Oczywiście domowej roboty makaron smakuje lepiej, i jest grubszy. Natomiast żeby go zrobić trzeba się nad nim napracować. Polskie dania, przekąski, czy tez desery są wysokokaloryczne. Lubimy tłuste, smażone, czy duszone mięso, jako dodatek do ryżu, kasz, ziemniaków, albo kopytek i klusek śląskich. Nie zawsze mamy okazje zjeść takie przysmaki w pierwszej lepszej restauracji w mieście. Zazwyczaj dania w lokalach, są skromniejsze, i mniej nasycone tłuszczem. Jest to spowodowane tym, iż nie każdy klient gustuje w daniach tradycyjnych, polskich, nie ze względu może na smak, ale głównie na to, że są to potrawy bardzo kaloryczne, choć smaczne.