Jajka są bardzo bogatym źródłem białka i wszelkich witamin, dobrze jest ich jeść ale ci którzy maja wysoki cholesterol raczej nie są polecane. Możemy jeść jaka w formie pieczonej, sadzone czy w formie jajecznicy. Gotowanie jest bardzo łatwym sposobem na ich przygotowanie. Natomiast jeśli chcemy ugotować jaka należy włożyć surowe jajka do garnka. Później zalewamy jaka surową woda powyżej jednego centymetra nad jajkami. Oczywiście stawiamy garnek na wolnym ogniu, aż woda zacznie się gotować. Jeśli chcemy ugotować jajka na miękko należy je trzymać pod przykryciem dwie trzy minuty jeśli na twardo wtedy musimy je gotować dziesięć minut. Ugotowane jaka należy wyjąć z wody następnie zalewamy je zimną woda aby szybko ostygły. Jeśli chcemy zobaczyć czy jajko jest ugotowane wtedy puszczamy go w ruch i jeśli jest nieruchome wtedy jest ugotowane. Każdy z nas lubi jajka i każdy sobie robi na swój sposób do jedzenia. Niektórzy jedzą bardzo dużo jajek natomiast inni mniej. Jajka są zdrowe i warto o tym pamiętać.

http://www.takeitizzy.pl/

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ