Krupnik to jedna z zup, której przygotowanie nie wymaga zbyt wiele czasu. Krupnik jest wspaniałym posiłkiem na letnie obiady. Jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Krupnik robi się z wywaru mięsnego, można także ugotować bulion z kostki, kiedy nie mamy kości do ugotowania bulionu. Do tego mięsnego wywaru dodaje się kaszę, którą się podgotowuje, aż nie zostanie miękka. Dodaje się także warzyw takich jak marchewki, ziemniaków. Do smaku podaje się na samym końcu sporo posiekanej natki pietruszki. Taki krupnik przeważnie je się z ziemniakami, wcześniej ugotowanymi w zupie, ale niektórzy jedzą także z pieczywem razowym bądź bułkami. Krupnik jest raczej zupą ubogą, ale za to pyszną w smaku. Nie wszyscy przepadają za krupnikiem, niektórzy nie cierpią tego zapachu gotowanej kaszy, ale trzeba przyznać, że właśnie ten zapach sprawia, że krupnik jest tak charakterystyczny. Taka zupa to doskonały pomysł na obiad, kiedy nie ma zbyt wiele czasu na przygotowanie innego albo, kiedy kryzys zagląda nam do portfela.

dessire.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]
PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułUczta na kolację
Następny artykułŻurek chrzanowy

ZOSTAW ODPOWIEDŹ