Warto jeść owsiankę. Pokrywa zapotrzebowanie na składniki odżywcze organizmu, są źródlem energii, mają właściwości odchudzające, a także odmladzające. Ponad to mają działanie lecznicze i ochronne. Ziarna owsa są bogate w białko i aminokwasy. Jeśli owies zjadany jest z produktami mlecznymi, to do organizmu dostarczane są wszelkie potrzebne aminokwasy. Owies posiada również substancje, które działają antydepresyjnie a także eliminują zły nastrój. Płatki owsiane są źródłem blonnika, który obniża poziom cholesterolu, a także zapobiega wielu chorobom. Owsianka poprawia także pracę jelit, pomaga przy nadkwasocie oraz zgadze. Owsianka daje również uczucie sytości, co doprowadza do zmniejszenia kaloryczności posiłków. Owsianka jest popularna w dietach. Występuje w kilku odmianach – dieda owsiankowa jednodniowa, tygodniowa lub wielotygodniowa, długoterminowa. Przy diecie jednodniowej wystarczy jeden dzień w tygodniu przejść na dietę owsianą, aby zgubić kilka zbędnych kilogramów. Płatki owsiane dobrze jest jeść zagotowane z wodą lub mlekiem, prazone lub z jogurtem naturalnym albo kefirem. Dieta owsiankowa długoterminowa polega na modyfikacji swojego jadlospisu na dwa miesiące. Dieta ta oczyści organizm i spowoduje redukcję zbędnych kilogramów. Należy jednak calkowicie odstawić takie produkty jak alkohol, słodkie napoje, fast foody, slone przekąski, tłuste produkty, a także napoje gazowane. Owsianka powinna znaleźć się w każdym jadłospisie, ma wiele wartości odzywczych i mozna przyżądzić ją na wiele ciekawych sposobów.