Decydując się na własną restaurację trzeba być świadomym, że to bardzo poważny biznes. Chodzi tu przecież o jedzenie a jak wiadomo w tym przypadku należy zwracać szczególną uwagę na to co się wkłada do ust. Przede wszystkim trzeba postawić na dobrą, pełniącą swoje obowiązki w sposób nienaganny ekipę. Rzecz jasna najważniejszy jest kucharz który tworzy specjały pieszczące nasze podniebienia. Najlepiej wybierać tych doświadczonych szczególnie jeśli otworzyło się duży lokal. W takich miejscach ludzie nie są świadomi z czym obsługa walczy w kuchni. Nerwy, leję się pot i to wszystko z zegarkiem w ręku. Praca pod presją jest najgorsza, w końcu nikt nie lubi jak się go pogania. Poza tym właściciel musi wiedzieć że zyski zależą od frekwencji, dlatego najistotniejsza jest opinia klienta. Produkty muszą być świeże, smaczne i jeszcze do tego pięknie wyglądać. Rynek w tym kierunku jest po prostu przeolbrzymi dlatego należy zadbać o każdy szczegół. Oczywiście trzeba najpierw sporo zainwestować ponieważ aby przygotować luksusowe potrawy potrzebne są składniki które też nie mało kosztują. Opakowanie które starcza zaledwie na kilka dań może nawet kosztować kilkanaście złotych. Oczywiście należy też pomyśleć o promocji bo przecież takie pomysły najbardziej przyciągają ludzi. Także mimo iż ma się opracowany jakiś tam plan trzeba włożyć mnóstwo wysiłki aby było zadowolenie.