Ze Świętami Wielkiej Nocy kojarzą nam się przede wszystkim jajka i to zarówno w formie wielokolorowych, ręcznie zdobionych pisanek w koszyczku jak i te na świątecznym stole. Po tym jak symbolicznie podzielimy się święconką, możemy rozpocząć ucztowanie. Na świąteczne menu składają się głównie jajka. Mogą być podane z majonezem i obsypane na przykład świeżym szczypiorkiem lub rzeżuchą. Możemy je zaserwować jako jajka faszerowane. Wyśmienicie sprawdza się tutaj farsz pieczarkowy, doprawiony musztardą, nadaje on naszym jakom lekko pikantny smak. Możemy nafaszerować jajka również rzodkiewką i pomidorkiem. Obok jajek na świątecznym stole powinny znaleźć się mięsiwa, takie jak schab, pieczona karkówka, szynka, kiełbasy i baleron. Specjalnością Wielkiej Nocy jest również wyśmienity chrzan, jeśli ktoś nie lubi jego ostrego smaku może go nieco złagodzić robiąc na przykład sos chrzanowy z jajkiem i gęstą śmietaną. Na słodko wymagana jest babka, na przykład cytrynowa lub słodkie, lukrowane mazurki.