Makarony mogą być przyrządzane na bardzo wiele sposobów, ale jednym z najprostszych, najszybszych, a jednocześnie najsmaczniejszych – jest przygotowanie makaronu z pesto.Pesto pochodzi z Włoch, w pierwotnej wersji było tam przygotowywane w marmurowych moździerzach na bazie bazylii, z dodatkiem oliwy, parmezanu, czosnku, soli i orzeszków pinii. Dziś taki wariant jest znany pod nazwą pesto alla genovese.
Jak zrobić pesto?
W przygotowaniu pesto ogranicza nas w zasadzie jedynie wyobraźnia – ten smaczny i szybki dodatek do makaronu może być przygotowywany w najróżniejszych wersjach smakowych. W przygotowaniu zielonego pesto doskonale sprawdzą się rozmaite zioła oraz odmiany sałat. Może być to na przykład bazylia, jak w tradycyjnym pesto alla genovese, rukola, świeża natka pietruszki, mięta, czy nawet świeża cukinia. W przypadku cukinii niezbędne będzie przyrządzenie jej w piekarniku, natomiast w przypadku ziół bądź rukoli wystarczy ich posiekanie.
Następnie, niezbędne będą składniki białkowe. W zależności od naszych preferencji mogą być to migdały, nerkowce, orzeszki pinii, czy nawet sezam lub ziarna słonecznika. Niezależnie od tego jaki dodatek wybierzemy do naszego pesto, orzechy lub ziarna należy wcześniej uprażyć na patelni, a następnie zmielić.
Kolejnym składnikiem, o którym warto pamiętać przygotowując nasze domowe pesto jest tłuszcz. W tej roli doskonale sprawdzi się oliwa z oliwek, bądź w jej zastępstwie olej lniany.
Ostatnia grupa składników, która będzie potrzebna do przygotowania domowego pesto to przyprawy i dodatki aromatyczne. Warto pomyśleć o dodaniu odrobiny czosnku, szczypty soli, parmezanu. Jeśli odpowiada nam ich specyficzny smak, doskonale sprawdzą się również suszone pomidory.
Wszystkie składniki należy wrzucić do blendera i dokładnie zmielić. Tak przygotowane pesto doskonale sprawdzi się na przykład z pełnoziarnistym makaronem – otrzymamy wtedy szybki, ale zdrowy i pożywny posiłek. Warto również poeksperymentować z dodaniem ziół według własnego uznania.