Kuchnie wielu narodów mają wiele potraw, które można spotkać w innych państwach. Trzeba jednak przyznać, że nie wiadomo jak bardzo by się człowiek starał to i tak mu ona nie wyjdzie tak jak w państwie, z którego pochodzi. Dlaczego tak się dzieje? Co jest tego przyczyną? Myślę, że przyczyn w tym przypadku może być wiele. Po pierwsze potrawy robione w danym kraju są przygotowywane ze świeżych, swojskich produktów. My niestety nie mamy takiej możliwości z tego względu, że np. mandarynki u nas nie rosną i nigdy nie będziemy mieli ich świeżych, zerwanych prosto z drzewa. Kolejna sprawa- przyprawy. Mamy możliwość kupienia tylko i wyłącznie suszonego organa, w innych krajach to oregano mają świeże i mogą je przetwarzać jak tylko chcą. Dalej patrząc na to mają też swoje własne sposoby, którymi się z nikim nie podzielą, Są to sekrety ich przodków i niestety my ich nigdy nie poznamy. To zupełnie tak jak my. My także nie dzielimy się z innymi recepturami, które są przekazywane z pokolenia na pokolenie.