Coraz bardziej ruchomy styl życia powoduje, że nie mamy wystarczająco dużo czasu, aby przygotować we właściwy sposób odpowiednie dania. Często musimy sobie radzić bez śniadania, gdyż z rana trzeba się spieszyć do pracy albo na zajęcia na uczelnię. Tymczasem to właśnie śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia i powinno spożywać się je regularnie. Tymczasem ograniczona ilość czasu powoduje, że trzeba jednak porzucić myśl o nim lub jeść w biegu. Często nie ma też okazji, żeby przygotować na porządnie obiad, a wobec tego musimy inwestować w coś niekoniecznie zdrowego. Takie potrawy jak kebab, pizza, frytki, hot-dog, hamburger, czy zapiekanka cieszą się dzisiaj popularnością, gdyż nie trzeba na nie długo czekać, a jednocześnie można je wziąć ze sobą i zaspokoić swój apetyt. Są także i inne możliwości w przypadku niezobowiązujących dań obiadowych, np. warzywa na patelnię. Są one dobrym, lekkim przysmakiem w sam raz do przyrządzenia w domu, jeśli nie mamy okazji, żeby dłużej się namęczyć przy garach. Zaletą takiej potrawy jest to, że wystarczy zaledwie dziesięć minut, aby je przygotować. Mają one w sobie wiele wartości odżywczych, których nie stracą, jeżeli zostaną odpowiednio przygotowane. Pasują doskonale jako przekąska, a także można je dołożyć do wielu potraw, np. do mięsa i ziemniaków, czyli tradycyjnego drugiego dania. Warzywa na patelnię mogą być zakupione w opcjach także z aromatycznymi przyprawami, np. z przyprawą paryską, rzymską lub staropolską. Dają one różne możliwości. Przyprawa staropolska ma w sobie smażone ziemniaki, które idealnie można dopasować do tłustszych polskich potraw, także do bigosu, czy golonki. Przyprawa rzymska to bogactwo brokułów, czy pieczarek. Jest to bardzo istotne, gdyż brokuły traktowane są powszechnie jako jedne z najszlachetniejszych warzyw – posiadają dużo żelaza, które jest ważne dla organizmu, aby przeciwdziałać np. anemii, która powoduje osłabienie, pogorszenie się stanu włosów, a nawet pogorszenie się naszego nastroju. Dzięki bogactwu składników, które zawierają warzywa, będziemy nie tylko zdrowi pod względem fizycznym, ale również będziemy cechować się dobrej jakości samopoczuciem psychicznym. Warzywa na patelnię z przyprawą staropolską są zdecydowanie bogatsze w węglowodany od tych z przyprawą francuską, czy też włoską. Mają natomiast mniej białka, ale dostarczają więcej tłuszczu. Dla każdego coś dobrego natomiast warto przeanalizować dokładnie opcje pod kątem tych wartości odżywczych, które są nam potrzebne. Przygotowanie takich warzyw również jest bardzo proste. Wystarczy wyjąć saszetkę z przyprawami z opakowania, a następnie rozgrzać na patelni co najmniej dwie łyżki oleju, np. rzepakowego. Gdy olej już będzie wystarczająco rozgrzany, można położyć na patelnię warzywa i smażyć je delikatnie mieszając. Im bardziej rozgrzane będą warzywa, tym bardziej wypada je zamieszać. Po dziesięciu minutach można je wyłożyć na talerz i gotowe. Podawać można w różnej formie – będą smakować dobrze same, ale i z mięsem, czy ziemniakami.