Jeśli zastanawiamy się nad ułożeniem podłogi z marmuru w naszych domach, powinniśmy poznać pewne jego wlasciwosci fizyczne zanim zdecydujemy się na zastosowanie tego materiału w określonych pomieszczeniach. Marmur zdecydowanie na przykład nie nadaje się do pomieszczeń takich jak kuchnia. Marmur bowiem potrafi wchłaniać rozmaite tłuszcze, przez co bardzo szybko się odbarwia. Bardzo trudno jest więc utrzymać marmurową podłogę w swojej czystej postaci przez kilka miesięcy nawet w sprawnie działającej kuchni, w której przyrządzamy na bieżąco rozmaite potrawy. Marmur nie jest jednocześnie odporny na działanie kwasów, które również nierzadko działają w naszych kuchniach, na przykład kwas octowy, który zawsze może się w naszych kuchniach rozlać na podłogę i uzyskamy trwały efekt odbarwienia. Takich kłopotów unikniemy, gdy zdecydujemy się na materiały sztuczne imitujące marmur. Będą one zdecydowanie bardziej odporne na działanie wszystkich czynników zewnętrznych, nie będą jednak tak naturalnie lśniły jak marmur wyżłobiony ze skał.

http://www.tytuurzadzisz.pl/

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ