Na specjalne okazje, możemy przygotować lekką ziemniaczaną zupę z rozmarynek i zielonym groszkiem. Przygotowanie zupy zajmie nam około 40 minut, ale goście będą zachwyceni! Składniki: 5 ziemniaków, 3 ząbki czosnku, 5 szklanek bulionu warzywnego z kostki, puszka groszku zielonego, pół szklanki śmietany (18%), łyżka masła, pół łyżki mąki, sól, łyżka rozmarynu, czarny mielony pieprz i mielony kminek. Sposób przygotowania potrawy: Obieramy ziemniaki, płuczemy w zimnej wodzie, kroimy w kostkę, zalewamy wrzącym bulionem, gotujemy. Po około 20 minutach o ziemniaków dodajemy groszek. Czosnek obieramy, drobno siekamy i dodajemy do naszej zupy. Następnie rozcieramy masło z mąką i również dodajemy do zupy. Całość należy zagotować, później wlać śmietanę – mieszając, by w zupie nie powstały grudki, które nie estetycznie wyglądają. Następnie zupę możemy już tylko przyprawić rozmarynek, mielonym kminkiem, pieprzem i solą – wszystko już według uznania. Do całości możemy dodać zioła, które nam odpowiadają, a które nie są podane w naszym przepisie. Smacznego!