Strona 246

Ziemniaki

0
Niezawodne sushi

Ziemniaki to powszechnie znane byliny, stanowiące podstawę diety większości narodów. Dorasta do ok. 100 cm wysokości. Gatunek jest uprawiany w ogromnych ilościach. W statystykach upraw zajmuje czwarte miejsce (zaraz po pszenicy, ryżu i kukurydzy). Najwięksi producenci ziemniaków to: Chiny, Rosja i Indie. Wywodzi się z Andów, został przywieziony do Europy w końcu XVI wieku. Rośnie dziko na terenach obu Ameryk. Istnieje ponad tysiąc odmian ziemniaków ( w Polsce występuje ok. 130 odmiany). Rośliny dzieli sie zazwyczaj na podstawie okresu ich zbioru (np. bardzo wczesne – Irga, Lord, Irys; średnio wczesne – Nora, Gracja itd.). Według statystyk przeciętny człowiek zjada ok. 33 kilogramy ziemniaków rocznie. Jadalne są tylko bulwy, dlatego że części nadziemne zawierają trujący związek – solaninę. Po obróbce termicznej stanowią podstawę diety każdego człowieka. Do najpopularniejszych potraw należą: frytki, chipsy, kopytka, placki ziemniaczane tzw. bliny. Są także wykorzystywane w karmieniu świń. Wykorzystuje się je do produkcji mączki ziemniaczanej i spiritusu.

frywolna.pl

Żurek chrzanowy

0

Jeśli masz ochotę na przepyszny żurek chrzanowy, możesz go przyrządzić według naszego przepisu. Potrzebne będzie Ci: 6 szklanek wołowego rosołu, pół szklanki śmietany (18%), słoik chrzanu, dwie łyżki mąki pszennej, półlitrowa butelka żurku, dwa suszone grzyby, dwie cebule, dwa przetarte ugotowane żółtka, 16 jaj przepiórczych, dwie łyżki musztardy, przyprawa do żurku i sól ziołowa. Sposób przygotowania nie jest trudny, lecz czasochłonny. Grzyby gotujemy w małej ilości wody, gdy są już miękkie, drobno je siekamy. Cebule obieramy, drobno siekamy, podsmażamy na złocisty kolor wraz z grzybami. Zalewamy całość wywarem, doprawiamy przyprawą do żurku, a także solą ziołową. Zagotowujemy. Następnie, kolejno dodajemy śmietanę wymieszaną wcześniej z mąką i żurem. Po chwili dodajemy chrzan i musztardę. Żółtka przecieramy przez sito i wrzucamy do zupy. Dokładnie mieszamy, całość podajemy z jajkami przepiórczymi. Pamiętajmy jednak by nie doprowadzić żurku do silnego gotowania, ponieważ zniknie smak chrzanu, który jest tutaj najistotniejszy. Smacznego!

diapazon.pl

Krupnik

0
Słodko-kwaśna kuchnia orientalna

Krupnik to jedna z zup, której przygotowanie nie wymaga zbyt wiele czasu. Krupnik jest wspaniałym posiłkiem na letnie obiady. Jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Krupnik robi się z wywaru mięsnego, można także ugotować bulion z kostki, kiedy nie mamy kości do ugotowania bulionu. Do tego mięsnego wywaru dodaje się kaszę, którą się podgotowuje, aż nie zostanie miękka. Dodaje się także warzyw takich jak marchewki, ziemniaków. Do smaku podaje się na samym końcu sporo posiekanej natki pietruszki. Taki krupnik przeważnie je się z ziemniakami, wcześniej ugotowanymi w zupie, ale niektórzy jedzą także z pieczywem razowym bądź bułkami. Krupnik jest raczej zupą ubogą, ale za to pyszną w smaku. Nie wszyscy przepadają za krupnikiem, niektórzy nie cierpią tego zapachu gotowanej kaszy, ale trzeba przyznać, że właśnie ten zapach sprawia, że krupnik jest tak charakterystyczny. Taka zupa to doskonały pomysł na obiad, kiedy nie ma zbyt wiele czasu na przygotowanie innego albo, kiedy kryzys zagląda nam do portfela.

dessire.pl

Uczta na kolację

0

Na kolację zwykle przygotowujemy skromny posiłek, raczej lekkostrawny, aby nie obciążać żołądka na noc. Czasami jednak sytuacja wymaga od nas przygotowania bardziej obfitego posiłku, zwłaszcza wtedy, kiedy spodziewamy się większej ilości gości. Kiedy okazje zmuszają nas do takiej uczty, trzeba przygotować trochę potraw. Najbardziej popularne są kotlety schabowe, pałki kurczaka, lub cały kurczak pieczony. To z mięs, niektórzy dodają do takiego jadłospisu pulpety duszone w sosie koperkowym lub serowym, aby nie opychać się tylko ciężkostrawnym kurczakiem czy schabowymi. Często do tego jadłospisu przygotowujemy także sałatki i surówki, aby pasowały do ogólnego wystroju. Raczej odchodzi się od pomysłu gotowania ziemniaków na kolację, zastępuje się je chlebem, grzankami lub innymi, chociaż czasami niektórzy takie ziemniaczki serwują. Na pewno ważnym elementem jest taki dodatek jak wędlina, trzeba ja uwzględnić na stole, bo nie można przewidzieć czy wszyscy goście jedzą obfitą kolację czy tylko kromkę chleba z szynką.

flipeo.pl

Gdzie szukać ciekawych przepisów

0

Gotowanie staje się obecnie bardzo popularnym zajęciem, jakie dla wielu osób staje się hobby. W telewizji możemy oglądać wiele programów kulinarnych, a nawet korzystać z całych stacji telewizyjnych, jakie zajmują się jedynie prezentowaniem programów kulinarnych. Wiele ciekawych przepisów jesteśmy w stanie znaleźć w sieci, gdzie istnieje wiele profesjonalnych portali na jakich umieszczane są przepisy, jak przygotować potrawy związane z różnymi kulturami. Jeśli szukamy przepisów, na konkretną potrawę, musimy liczyć się z tym, że wiele potraw może być przygotowanych na różne sposoby. Z tego powodu ważne jest, czy szukamy oryginalnych, czyli tradycyjnych przepisów, czy też chcemy korzystać z przepisów modyfikowanych przez kucharzy, czy osoby jakie zajmują się gotowaniem. Oryginalny przepisów najlepiej jest szukać w książkach opisujących kuchnie konkretnych krajów. Obecnie takich książek jest coraz więcej, a wiele z nich związanych jest z podróżowaniem do innych krajów. W sieci możemy korzystać z większej liczby przepisów, ale jeśli szukamy tradycyjnych potraw, powinniśmy przepisy sprawdzać na różnych stronach. W ten sposób możemy mieć pewność, że dany przepis jest faktycznie związany z kuchnią konkretnego regionu.

fajnaoferta.pl

Aranżacja kuchni

0

Kuchnia odgrywa bardzo ważną rolę w każdym współczesnym domu i w życiu każdego człowieka. Niejednokrotnie kuchnia nabiera dla człowieka znaczenia wręcz symbolicznego, z czym wiążą się wspomnienia związane z przyrządzaniem posiłków, spożywaniem ich w gronie najbliższych bądź też zwykłym popijaniu popołudniowej kawy. Kuchnia jest dla nas niezbędnym pomieszczeniem, a choć od lat panuje przekonanie, jakoby była wyłącznym królestwem kobiet, to jednak jej aranżacji poświęcają sporo uwagi również i mężczyźni. Urządzając kuchnię musimy uwzględnić szereg elementów, nie mniej jednak, nie szczędzimy na ten cel ani czasu, ani fatygi, ani pieniędzy. Bo urządzenie nowoczesnej kuchni kosztuje sporo, z uwagi na liczne sprzęty i urządzenia kuchenne, które stały się dziś niezbędnym elementem wyposażenia każdej kuchni. Urządzając kuchnie staramy się, by była ona praktyczna i funkcjonalna, ale również i estetyczna, czasem może wręcz przytulna. Dobieramy do siebie poszczególne elementy wchodzące w skład aranżacji tak, by całość dawała doskonały efekt i robiła wrażenie: skupiamy się nie tylko na samych sprzętach, ale również na meblach, wykończeniu podłogi, sufitu, ścian, na efektownym ale i praktycznym oświetleniu.

mimamo.pl

Smażenie

0
Sposób na kruche ciastka

Smażenie w tym przypadku to kolejny bardzo ciekawy oraz bardzo często wykorzystywany termin obróbki termicznej. Zazwyczaj smaży sie mięsa, jednak w tym przypadku możemy wyróżnić również smażone warzywa lub inne tego rodzaju aspekty. Nikogo w takim przypadku i przy takich okolicznościach nie powinien dziwić fakt, że smażenie jest bardzo ważne oraz bardzo często spotykane. Podobnie w tym przypadku jak pieczenie, nie jest jednak aż tak zdrowe. Każdy dietetyk oraz osoba, która dba o linię powinna zapomnieć o przygotowywaniu jedzenia w ten sposób, za pomocą tego rodzaju sposoby obróbki termicznej. Jednak jedzenie smażone jest bardzo dobre i to w tym przypadku jest kolejny plus, który przemawia bezpośrednio za wykorzystywaniem tego rozdaj czynników obróbki termicznej. Kolejny plusem w tym przypadku jest szybkość, usmażyć daną potrawę jest znacznie szybciej, niż ją upiec lub ugotować na parze. To na pewno niepodważalny argument. Smażenie dobywa się przy dużych temperaturach wraz z dodatkiem niezdrowego oleju.

amer-tour.pl

Ziemniaczana zupa

0

Na specjalne okazje, możemy przygotować lekką ziemniaczaną zupę z rozmarynek i zielonym groszkiem. Przygotowanie zupy zajmie nam około 40 minut, ale goście będą zachwyceni! Składniki: 5 ziemniaków, 3 ząbki czosnku, 5 szklanek bulionu warzywnego z kostki, puszka groszku zielonego, pół szklanki śmietany (18%), łyżka masła, pół łyżki mąki, sól, łyżka rozmarynu, czarny mielony pieprz i mielony kminek. Sposób przygotowania potrawy: Obieramy ziemniaki, płuczemy w zimnej wodzie, kroimy w kostkę, zalewamy wrzącym bulionem, gotujemy. Po około 20 minutach o ziemniaków dodajemy groszek. Czosnek obieramy, drobno siekamy i dodajemy do naszej zupy. Następnie rozcieramy masło z mąką i również dodajemy do zupy. Całość należy zagotować, później wlać śmietanę – mieszając, by w zupie nie powstały grudki, które nie estetycznie wyglądają. Następnie zupę możemy już tylko przyprawić rozmarynek, mielonym kminkiem, pieprzem i solą – wszystko już według uznania. Do całości możemy dodać zioła, które nam odpowiadają, a które nie są podane w naszym przepisie. Smacznego!

cyber-fly.pl

Przyprawy w mojej kuchni

0
Pulpeciki

W prowadzonej przeze mnie kuchni liczą się wyśmienite smaki. Razem z rodziną jesteśmy prawdziwymi smakoszami, jeśli chodzi o przyprawy. Z każdej wyprawy, z każdego miejsca na świecie staram się przywieźć do domu przyprawy, których nijak nie można kupić w polskich sklepach, chyba że tych wysyłkowych, choć tu nie zawsze można mieć pewność, że ich smaki będą dobre. Kupując szafran w Maroku, czy też inne przyprawy w ich ojczyznach, mam pewność, że dołączone do moich potraw będą smakowały bardzo dobrze. Umiejętność łączenia przypraw w poszczególnych daniach to niewątpliwie mój sekret, jeśli chodzi o kuchnię w domu. Potrafię w taki sposób skomponować mieszankę przyprawową, aby potrawa była dobrze przyprawiona, ale nie przesolona czy zbyt pikantna, bowiem nie każdy z moich domowników lubi ostre dania. Ja sama nie mam nic przeciwko temu, aczkolwiek jeśli chodzi o pozostałych członków mojej rodziny zdania są tu podzielone. Oczywiście, każdy ma inne smaki, dlatego też gotowanie dla szerszej grupy osób to dla mnie prawdziwe wyzwanie.

u21.pl

To był przysłowiowy strzał w dziesiątkę

0

Musiałem wykonać szybkie posunięcia finansowe, lecz nie posiadałem odpowiedniego zaplecza, w postaci wolnych środków. Wiem, że nie musiałem się wcale śpieszyć w tym przypadku, jednak wykorzystałem dostępne na rynku kredyty gotówkowe, jednego z największych banków. Czy oferta była atrakcyjna? Na pewno tak, jestem z niej bardzo zadowolony, kredyty gotówkowe zostały przyzna szybko, i na jasnych i zrozumiałych dla obu stron warunkach. Wiemy, czego mamy się trzymać, i to jest podstawa, staram się nawet, regulować raty, znacznie prędzej, uważam, że w ten sposób, kolejne kredyty gotówkowe które będę chciał wykorzystać za jakiś czas, przyznane zostaną na bardziej atrakcyjnych warunkach. Czy tak będzie, trudno teraz to oceniać, ale jestem wręcz nastawiony, bardzo optymistycznie, na przyszłą i ewentualną współpracę. Zdaje sobie jednak świetnie sprawę, że kredyt, zawsze pozostanie kredytem, dlatego tak też go zamierzam traktować, a co najważniejsze, nie zabiegać o niego, w momencie, gdy nie jest mi zupełnie potrzebny.

pustelnica.pl/

ZOBACZ TEŻ