Jedną z najstarszych przypraw, jakie znamy, jest cynamon. Ta przyprawa swój rodowód wywodzi z wyspy Cejlon, obecnie nazywanej Sri Lanką. Cynamon uzyskuje się w ten sposób, że korę drzew, zwanych cynamonowcami, suszy się, a następnie ją tarkuje na drobny proszek. W starożytności stosowano cynamon, poza dodawaniem do różnych produktów żywnościowych, jako składnik wszelkiego rodzaju kadzideł i pachnideł – dlatego przyprawa ta była relatywnie droga. Najbardziej kojarzy nam się obecnie cynamon jako dodatek do ryżu czy też makaronu z jabłkami, dodaje się go również do różnego rodzaju marynat, wspólnie z goździkami, jak jabłka czy gruszki. Cynamon potrafi zabić w wielu potrawach, zwłaszcza z ryb, charakterystyczny, nieprzyjemny zapach, dodany do wieprzowiny z kolei, razem z gałką muszkatołową i pieprzem – znacznie wzbogaci jej smak. Bardziej ceniony niż popularnie kupowany sproszkowany cynamon w torebkach jest taki sprzedawany w laskach, przypominających rurki – dopiero wtedy zapewni potrawom niezapomniany aromat.

naszawitryna.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ