Irlandia to kolebka whisky, która produkuje unikalny alkohol o oryginalnym smaku i aromacie. Chociaż historia tego trunku jest tak samo burzliwa jak losy kraju, to dziś znów zyskuje na znaczeniu.

Jak powstawała irlandzka whisky?

Irlandczycy destylują alkohol najprawdopodobniej od VI wieku. Sto lat później iryjscy mnisi produkowali już „wodę życia”. Był to napój powstały podczas destylacji produktów fermentacji owoców. Stosowano go w celach leczniczych. Miał bowiem przedłużać życie i łagodzić różnego rodzaju objawy chorobowe. Według legend twórcą whisky miał być św. Patryk. Dwa wieki później Irlandczycy zaczęli rozprowadzać ten napój na terenie Szkocji. Produkcja whisky była dla nich tak ważna, że stanowiła przez wieki centrum życia publicznego. Po likwidacji klasztorów w XVI wieku whisky przestała być napojem elit. Ciosem dla całej branży było opodatkowanie alkoholu i zakaz produkcji bimbru. Mimo to Irlandczycy nie poddali się i nie przestrzegali zakazów. Z nadmiaru jęczmienia tworzyli samogon zwany poitin. Największy bum na whisky trwał XVIII i XIX wieku. Działało wówczas blisko 1200 destylarni. Czas rozkwitu trwał do I wojny światowej. Wojna domowa i walka o niepodległość Irlandii doprowadziły do spadku sprzedaży whisky na świecie. Nie bez znaczenia było także wprowadzenie prohibicji przez Stany Zjednoczone. Przemytnicy alkoholu sprzedając słabej jakości whisky również przyczynili się do upadku irlandzkiej whisky. Efekt tych wszystkich działań był przerażający. W latach 60. na terenie Irlandii działały zaledwie dwie destylarnie – Bushmills oraz Midleton. Obie funkcjonują także współcześnie.

Jameson whisky cena – co powinieneś o nim wiedzieć?

Zgodnie z definicją Irish Whiskey Act z 1980 roku irlandzka whisky musi być produkowana na terenie kraju z zacieru zbożowego fermentowanego z udziałem drożdży. Klasyczna whisky jest produkowana wyłącznie ze słodowanego i niesłodowanego jęczmienia. Czas leżakowania w dębowych beczkach wynosi natomiast minimum trzy lata. Irlandczycy dopuszczają także dodawanie wody i karmelu. Whisky z Irlandii ma na ogół lekki i gładki charakter, możemy wyczuć w niej nutę kwiatową, cytrusową, czy orzechową. Najpopularniejszą irlandzką blendą jest Jameson whisky, którego cena jest zależna od wersji trunku. Bez problemu kupimy ją także w Polsce, np. tutaj https://swiat-whisky.sklep.pl/9-whiskey-irlandzka. Jameson whisky produkowany jest od 1780 roku, a jego cena jest odpowiednia do jakości produktu. Nic więc dziwnego, że to jeden z najbardziej rozpoznawalnych irlandzkich trunków na świecie.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ