Espresso to dla wielu esencja smaku i aromaty kawy. Obecnie jest podawana w wielu wariantach, dzięki czemu każdy może znaleźć najlepszą dla siebie wersję. Co więc warto o niej wiedzieć? Jakie napoje możemy przyrządzić na bazie espresso?

Espresso – co warto wiedzieć o jej pochodzeniu?

Napój ten wywodzi się z Włoch. Jego nazwa oznacza wyrazisty, ekspresyjny, co idealnie oddaje charakter espresso. Do uzyskania takiego efektu nie potrzeba wiele. Do sparzenia filiżanki tego napoju potrzebujemy zaledwie siedmiu gramów świeżo zmielonej kawy. Przepuszcza się przez nią gorącą wodę pod ciśnieniem dziewięciu barów. Czas parzenia espresso jest bardzo krótki, dzięki czemu kawa jest wyrazista i nie zawiera dużej dawki kofeiny. Istotą takiego naparu jest także crema. To orzechowobrązowa pianka, którą możemy uzyskać dzięki zastosowaniu różnego rodzaju ziaren. Dlatego sklepy z kawą przygotowują różne mieszanki kaw do przyrządzania espresso. W kawiarniach napój ten podaje się także razem ze szklanką wody. Przed skosztowaniem kawy powinniśmy bowiem oczyścić kubki smakowe. W ten sposób będziemy mogli w pełni poznać smak kawy espresso.

Kawa espresso – jakie wyróżniamy jej rodzaje?

Napój ten można podawać na bardzo wiele sposobów. Wyróżniamy kilka odmian espresso. Macchiatto to kawa z dodatkiem odrobiny mleka. Podwójne espresso to nic innego, jak podwójna dawka tej kawy podawana w nieco większej filiżance. Jest to także doskonała propozycja dla wszystkich osób, przed którymi bardzo intensywny dzień. Bariści proponują także zmniejszoną dawkę espresso, czyli ristretto. Do jej zaparzenia wykorzystuje się mniej wody, a co za tym idzie, czas jej ekstrakcji także jest mniejszy. Ten zabieg pozwala uzyskać niewielką porcję kawy o skoncentrowanym i słodkim smaku. Kawa espresso służy także jako baza do innych napojów. Mamy tu na myśli chociażby cappuccino, latte, czy americano. Odpowiednie jakościowo mieszanki ziaren znajdziemy bez problemu  w sieci. Wystarczy zajrzeć na tę stronę https://sklep.ctdepot.pl/espresso. Dzięki różnorodnym mieszankom ziaren domowe espresso stanie się zróżnicowane pod kątem smaku i aromatu. Warto więc postawić na sprawdzonych dostawców.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ