Kto próbował kuchni azjatyckiej wie, że jej smak jest niezapomniany, a te niewielkie miseczki zawierają ładunek energii, który zaspokaja na długo. Przyglądając się przyrządzanym w polskich barach orientalnych potrawom odnosimy wrażenie, że są tłuste i niezdrowe.W rzeczywistości kuchnia orientalna należy do jednych z najzdrowszych na świecie, choć może akurat w wietnamskich barach, jakie u nas powstają, nie jest przyrządzana jak należy. Przede wszystkim dania kuchni orientalnej opierają się na ryżu, drobiowym mięsie i warzywach. Wszystkie te trzy składniki są najzdrowsze w konkretnej grupie żywieniowej, a zbilansowanie posiłków jest takie, że każdemu odpowiada. Wystarczy zastanowić się, czy spotkało się otyłego Azjatę. Dużą rolę w tej dziedzinie z pewnością gra genetyka, ale biorąc pod uwagę to, co jedzą Azjaci, łatwo zrozumieć, dlaczego kuchnia orientalna nie wywołuje otyłości. W naszym kraju dania kuchni chińskiej czy wietnamskiej zyskują coraz większe uznanie. Nieco wolniej przyjmuje się kuchnia indyjska, która sprowadza się do charakterystycznych przypraw. Kuchnia orientalna z Indii jest bardzo aromatyczna i tak specyficzna, że musi znaleźć zwolenników, w przeciwieństwie do smażonego ryżu z warzywami zbliżonego smakiem do polskich dań.