Kuchnia orientalna, przynajmniej w naszym kraju najczęściej kojarzona jest z kuchnią japońską, chińską i wietnamską. Jeszcze kilkadziesiąt lat temu, kuchnia orientalna nie była uważana w Polsce za egzotykę. Tak naprawdę nie była tak dobrze nam znana, jak jest teraz.W dzisiejszych czasach, kiedy to panuje moda na „wielbienie” czegoś, co pochodzi spoza granic naszego kraju, kuchnia orientalna zyskała naprawdę szerokie grono fanów. Niektórzy uwielbiają kuchnię orientalną za bogactwo smaków, jakie ta serwuje, za bogactwo przypraw i oryginalność podania. Jeszcze nie tak dawno nie przyszło by nam nawet do głowy, że będziemy jeść trawę cytrynową. Teraz jest to dla nas zupełnie naturalne. Kuchnia orientalna jest taka nie lada gratką dla osób dbających o zdrowy sposób żywienia. Większości potraw opiera się bowiem na zdrowych składnikach. Mamy tutaj różnego rodzaju warzywa, z których przygotowywane są wykwintne sałatki. Mamy owoce, które bardzo często wykorzystuje się do sporządzania deserów orientalnych. Mamy owoce morza i ryby, z których powstają przepyszne zupy. Można więc śmiało powiedzieć, że kuchnia orientalna jest doskonałą propozycją dla osób, które cenią sobie wyszukany smak potraw, dla osób, które uwielbiają słodko-kwaśne połączenia. Jedno jest pewne, jeśli nie mieliście jeszcze okazji (co jest mało prawdopodobne), by zakosztować kuchni orientalnej, musicie jak najszybciej nadrobić te zaległości.