Whisky to alkohol produkowany na całym świecie. Każdy z regionów wytwarza ją według ściśle określonej receptury. Dzięki temu każdy koneser znajdzie odmianę odpowiadającą jego gustowi. Oprócz wersji europejskich i amerykańskich, warto chociażby zwrócić uwagę na nikka blended whisky.
Whisky – gdzie wszystko się zaczęło?
Kolebką tego trunku jest Europa. To tu w VII wieku iryjscy mnisi wytwarzali napój zwany wodą życia. Wykorzystywano w tym celu produkty fermentacji owoców. Napój ten miał wydłużać życie i łagodzić różnego rodzaju dolegliwości. Nic więc dziwnego, że szybko trafiła do Szkocji. Pierwsze wzmianki o trunku na bazie wody, drożdży i jęczmienia, znajdziemy w zapiskach z XVI wieku. Dwa wieki później upowszechniła się nazwa „whisky”. W czasach kolonialnych podbojów trunek ten rozpoczął także swoją światową ekspansję. Za sprawą szkockich i irlandzkich imigrantów trafił bowiem do Ameryki. Tam dostosowano go do panujących warunków naturalnych. Jęczmień zastąpiono kukurydzą, co doprowadziło do powstania nowych odmian whisky. Mamy tu na myśli chociażby bourbon czy tennessee whiskey.
Nikka blended whisky – co ją wyróżnia?
Zarówno whisky amerykańskie, jak i szkockie zyskało uznanie dzięki wieloletniej historii i doskonałej recepturze. Nie oznacza to jednak, że produkcja ograniczyła się wyłącznie do tych regionów. W 1918 roku Masataka Taketsuru przybył do Szkocji, by nauczyć się u źródła sztuki destylacji whisky. Dwa lata później dołączył do japońskiego producenta tego trunku. W 1934 roku natomiast otworzył własną firmę, którą nazwał Nikka. Istnieje ona do dziś i zajmuje się produkcją blended whisky. Więcej o niej dowiesz się pod tym linkiem https://swiat-whisky.sklep.pl/14-blended-whisky-japonska. Nikka blended whisky czerpie wiele z tradycji szkockiej. To, co ją wyróżnia, to przede wszystkim owocowe i korzenne aromaty, z wyczuwalną solą i dymem. Japońskie whisky charakteryzuje także brak wymiany whisky pomiędzy destylarniami. Dlatego każda musi wytwarzać zróżnicowane whisky.