Większość z nas od czasu do czasu ma ochotę na coś słodkiego. Zamiast kupować słodycze w sklepie, spróbujmy przygotować deser własnoręcznie. Doskonałym pomysłem na ciasto jest blok czekoladowy, którzy nadaje się i na święta, i na codzienny poczęstunek dla bliskich. Poniżej sprawdzony przepis!

Dlaczego blok czekoladowy ma tak wielu fanów?

Przepisy na ciasta i desery bywają mniej lub bardziej złożone. Czasami to właśnie najprostsze rozwiązania okazują się tymi najbardziej smakowitymi. Blok czekoladowy to prawdziwa esencja smaku i prawdopodobnie dlatego ma tak wielu miłośników. Znajdziemy w nim m.in. kakao, a przecież do czekolady nikogo nie trzeba przekonywać! Dodatkową zaletą są bakalie, które kojarzą nam się z rozmaitymi słodyczami. W skrócie: blok czekoladowy w dużej mierze przypomina batoniki, ale ma nad nimi jedną bardzo znaczącą przewagę – jest o wiele większy!

Czego potrzebujesz, aby przygotować blok czekoladowy?

Do przygotowania idealnego bloku czekoladowego potrzebujesz kilku produktów, które bez problemu znajdziesz w sklepie. Aby uzyskać około 20 porcji bloku, użyj 500 g mleka w proszku, 250 g masła, szklanki cukru, pół szklanki wody, 6 łyżek kakao i cukru wanilinowego, który doda blokowi intrygującego aromatu. My wybraliśmy Cukier wanilinowy WINIARY, który nadaje się do wszystkich domowych wypieków i deserów. Wykorzystaj także swoje ulubione bakalie. My skorzystaliśmy ze 100 g pistacji i 100 g suszonej żurawiny, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by blok czekoladowy miał inną zawartość!

Blok czekoladowy w kilku prostych krokach

Na początku przygotuj blachę o bokach około 20 cm, którą należy wyłożyć papierem do pieczenia. Cukier oraz cukier wanilinowy wymieszaj z wodą i masłem, a następnie umieść w garnku i rozpuść na małym ogniu. Gdy to nastąpi, dodaj do masy kakao. Mleko w proszku dosypuj stopniowo, cały czas energicznie mieszając zawartość naczynia. W przeciwnym razie mogą powstać niepożądane grudki.

Kiedy masa na blok czekoladowy będzie już wolna od grudek, czas zdjąć ją z ognia i wymieszać z bakaliami. Następnie wylej całą zawartość naczynia na blaszkę i wygładź z wierzchu wilgotnym nożem. Po lekkim wystudzeniu blok włóż do lodówki, gdzie stężeje. Gdy to nastąpi, ciasto jest gotowe do jedzenia.

Blok czekoladowy przed podaniem najlepiej pokroić w średniej wielkości kostki. Doskonale sprawdza się jako dodatek do kawy czy herbaty.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ