Kuchnia grecka przypadła do gustu wielu Polakom. Nasi rodacy wyjeżdżając do Grecji nie tylko mają szansę podziwiać przepiękne zabytki i widoki, czy też spędzać czas na gorącej plaży. Mogą zakosztować wyśmienitych kulinariów kuchni greckiej, do których nie sposób nie zaliczyć sałatki greckiej. W polskim wydaniu może mieć ona zupełnie inne smaki, niż w swej ojczyźnie, choć nie ulega wątpliwości, że jest ona wyśmienita. Podstawą kuchni greckiej, a już na pewno sałatki greckiej, są pomidory. W oryginalnej swej wersji w sałatce greckiej powinien znaleźć się słony ser feta, oliwki, papryka czerwona oraz kukurydza i surowy kalafior. Wszystkie składniki sałatki należy rozdrobnić i dodać do niej specjalnie przygotowany sos vinegre. Jest on bardzo prosty do zrobienia. Wystarczy oliwa z oliwek, świeżo wyciśnięty czosnek, sól i pieprz. Każdy ma inne smaki, dlatego też nie podaję proporcji tychże przypraw. Trzeba odnaleźć swoją indywidualną, kompozycję, która najbardziej będzie odpowiadać nam lub naszym znajomym i domownikom.

curio.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ