Na danie typowo letnie składają się przede wszystkim szparagi, które przygotowywane są według najlepszych przepisów, przez stosunkowo krótki okres czasu. Najlepsze szparagi dostępne są w sprzedaży w okresie maja i czerwca. Wtedy można zachwalać się wspaniałym smakiem świeżych szparagów. Szparagi doskonale smakują w formie zupy szparagowej. Nic tak jak zupa szparagowa nie charakteryzuje się doskonałością smaku. Szparagi są na pewno bardzo dobra formą także jako posiłek na ciepło. Doskonałe przepisy na temat zapiekanych szparagów z serem i szynka doskonale nadają się na letnie przyjęcia. Bardzo smaczne są także szparagi w galarecie z szynką. Na pewno warto rozpisać się na temat zupy szparagowej, wcześniej wspomnianej. Jest ona poezją smaku, delikatna, ale jakże smaczna i sycąca. Jej smak podkreśla śmietana oraz świeże zioła i przyprawy. Na pewno niezastąpionym zielem jest koperek, który charakteryzuje taką potrawę. Szparagi mogą być także dodawane jako element dekoracyjny do wielu potraw lub jako dodatek, wraz z podsmażoną bułką tartą.