Jak wiadomo, każdy zdrowy człowiek mam możliwość, aby poczuć smak. Smaki odczuwamy za pomocą receptorów znajdujących się w języku, tak zwanych kubków smakowych. Smak jest jednym z podstawowych zmysłów, który służy do chemicznej analizy pokarmu. Dzięki naszemu językowi odróżniamy aż pięć smaków: słodki, gorzki, słony, kwaśny i umami. Smak słodki, to głównie węglowodany, cukry proste i dwucukry, receptowy tego smaku są na końcu języka. Smak gorzki to alkaloidy i wiele soli nieorganicznych, jego receptory znajdują się z tyłu języka. Smak słony to sole sodu i potasu, a dokładniej kationy tych metali receptory znajdują się na całym języku. Smak kwaśny to kwasy organiczne i nieorganiczne, jego receptory są na bokach języka. Umami to wykrywanie obecności kwasu glutaminowego, składnika większości białek. Dla ciekawości dodam, że człowiek posiada w swoim języku około dziesięć tysięcy kubków smakowych! Język jest nie tylko naszym zmysłem, ale także narządem mowy jest to bardzo złożony narząd, który pomaga nam w codziennym funkcjonowaniu.