Na świąteczny obiad możemy zapraszać rodzinę i znajomych. Przeważnie taki obiad dostosowany jest do rodzaju święta. Jeżeli są to dni bożonarodzeniowe zazwyczaj podaje się wigilijne potrawy takie jak karp, sałatki warzywne, śledzie, rybę po grecku, oraz inne potrawy świąteczne. Na wielkanocny obiad podaje się już mniej jarski poczęstunek. Na stoły wystawia się mięsa, kurczak, kotlety schabowe, kotlety mielone, surówki, sałatki, ziemniaki, potrawkę, rosół-, co tylko do głowy przyjdzie. Można także podać żurek ze śniadania z jajkiem i białą kiełbasą do powyższego menu. Jeżeli chodzi o święta zaduszne, to przeważnie podaje się obiady rodzinne typowo niedzielne, czyli schabowy, sos, ziemniaki, surówka czy sałatka. Inne święta o charakterze bardziej świeckim, też są zależne od okoliczności. Na walentynki obiad przygotowujemy z uwagi na uczucie, które żywimy do partnera, najczęściej podajemy to, co jemu najbardziej smakuje. Na urodzinowy obiad także serwujemy danie, które smakuje nie tylko jubilatowi, ale reszcie zaproszonych gości.

miastomojeawnim.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ