Krem śmietankowy. Przepisy i porady dzięki którym Twoje ciasto będzie pyszne i delikatne!

0
163

Krem śmietankowy to podstawa wielu ciast przekładanych, a także tortów, rolad, babeczek i innych deserów. Delikatny krem śmietankowy jest łatwy i szybki w przygotowaniu. Można go zrobić już w 5 minut! A jeśli zechcesz zrobić krem o innym smaku? Z powodzeniem dodasz do niego kakao, pokrojone owoce lub ekstrakt z wanilii!

Kremy śmietankowe różnią się od siebie. W zależności od potrzeb i upodobań można przygotować krem na bazie serka mascarpone i śmietanki, a także ze śmietanki i cukru pudru lub śmietanki z żelatyną. Pierwszy z nich najlepiej sprawdzi się przy przekładaniu tortów i innych ciast przekładanych. Drugi i trzeci – do ciast biszkoptowych, dekoracji babeczek i muffinek oraz innych deserów.

Krem śmietankowy z mascarpone i śmietanki

Ten rodzaj kremu jest stabilny dzięki czemu – oprócz przekładania ciast i tortów – można zastosować go do dekorowania ciasta za pomocą rękawa cukierniczego.

Do jego przygotowania potrzebne są wyłącznie serek mascarpone, śmietanka 30% i cukier puder! By go zrobić wystarczy tylko zmieszać składniki w odpowiednich proporcjach. Proste, prawda? Co ciekawe, jeśli chcesz uzyskać krem o smaku waniliowym, wystarczy że do składników dodasz odrobinę ekstraktu z wanilii lub pasty z wanilii.

Krem śmietankowy możemy z powodzeniem wykorzystać np. do lekkiego tortu z malinami. Puszysty biszkopt, delikatny krem i malinowa konfitura zasmakują każdemu! W tym przypadku do kremu można dodać kilka kropel czerwonego barwnika spożywczego w żelu Dr. Oetkera. Dzięki temu krem będzie idealnie komponował się z malinami świeżymi, liofilizowanymi i bezami!

Krem ze śmietanką i żelatyną

Do tego kremu potrzebujemy schłodzonej śmietanki 30%, cukru pudru i żelatyny w listkach. Możemy użyć go m.in. do przepysznego truskawkowego ciasta z białą czekoladą bez pieczenia! Na ciasto, oprócz kremu śmietankowego i truskawkowego, składa się także chrupiący spód z dodatkiem białej czekolady i ryżu preparowanego oraz chrupiące herbatniki! Co więcej, białą czekoladę można dodać nie tylko do spodu, ale również do ubitej śmietanki! To wyśmienity przepis na udany weekend!

Jak zrobić krem śmietankowy? O czym warto pamiętać? Wskazówki i porady

Choć zrobienie kremu nie jest trudne, warto pamiętać o kilku zasadach, dzięki którym krem, a co za tym idzie – nasze ciasto, będzie idealne! Przede wszystkim należy użyć do niego odpowiedniego rodzaju śmietanki. Musi mieć ona co najmniej 30% zawartości tłuszczu. Im będzie miała więcej tłuszczu, tym krem, po ubiciu, będzie stabilniejszy. Nie mniej istotna jest także jej temperatura. Powinna być ona schłodzona przed ubijaniem. Podobnie jak serek mascarpone.

Krem należy ubijać tylko do momentu gdy stanie się gęsty i powstaną na nim charakterystyczne fale. Zbyt długie ubijanie może sprawić, że się rozwarstwi. Warto także wzbogacić go np. o ulubione, pokrojone owoce czy ekstrakt z wanilii lub pomarańczy. Miłośnicy czekolady z powodzeniem mogą dodać do niego kakao lub kawałki czekolady. Świetnie sprawdzi się także skórka z cytrusów. Możliwości jest mnóstwo, dzięki czemu można idealnie dopasować krem do swojego ulubionego ciasta!

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ