Jeśli masz ochotę na przepyszny żurek chrzanowy, możesz go przyrządzić według naszego przepisu. Potrzebne będzie Ci: 6 szklanek wołowego rosołu, pół szklanki śmietany (18%), słoik chrzanu, dwie łyżki mąki pszennej, półlitrowa butelka żurku, dwa suszone grzyby, dwie cebule, dwa przetarte ugotowane żółtka, 16 jaj przepiórczych, dwie łyżki musztardy, przyprawa do żurku i sól ziołowa. Sposób przygotowania nie jest trudny, lecz czasochłonny. Grzyby gotujemy w małej ilości wody, gdy są już miękkie, drobno je siekamy. Cebule obieramy, drobno siekamy, podsmażamy na złocisty kolor wraz z grzybami. Zalewamy całość wywarem, doprawiamy przyprawą do żurku, a także solą ziołową. Zagotowujemy. Następnie, kolejno dodajemy śmietanę wymieszaną wcześniej z mąką i żurem. Po chwili dodajemy chrzan i musztardę. Żółtka przecieramy przez sito i wrzucamy do zupy. Dokładnie mieszamy, całość podajemy z jajkami przepiórczymi. Pamiętajmy jednak by nie doprowadzić żurku do silnego gotowania, ponieważ zniknie smak chrzanu, który jest tutaj najistotniejszy. Smacznego!

diapazon.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]
PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułKrupnik
Następny artykułZiemniaki

ZOSTAW ODPOWIEDŹ