Kiedy myślimy o egzotycznych smakach, niestandardowym dla naszych zachodnich przyzwyczajeń serwisie czy wystroju, od razu na myśl przychodzi kuchnia azjatycka. Od wielu lat bardzo dużą popularnością cieszą się restauracje z kuchnią japońską bazującą na sushi. Dziś przyglądamy się głównym czynnikom decydującym o sukcesie tego typu lokali!

Sushi, czyli bogactwo smaków

Oczywiście przede wszystkim jest to samo sushi. Potrawa, którą można zbiorczo opisać jako „ryż zaprawiony octem ryżowym z dodatkami”, podbiła serca wielu smakoszy i wciąż znajduje nowych zwolenników. Jest tak ze względu na bogactwo smaków, świeżość, oraz różnorodne, ciekawe formy, w jakich jest serwowana. Znajdziemy tu ryby (łosoś, sandacz, tuńczyk, węgorzy, sardele, dorada królewska), owoce morza, oraz warzywa. Ze względu na krótką przydatność do spożycia mamy pewność, że wszystkie składniki są świeże, a sama potrawa przygotowywana dopiero po złożeniu zamówienia. Uwagę zwraca także sama postać sushi, które podaje się w formie ręcznie robionych wałeczków, czasami owiniętych w płaty sprasowanych alg, lub dodatków w smażonym tofu. Do tego dochodzą również takie fantazyjne formy jak prostopadłościan.

Naprawdę ciekawe restauracje

Jednak sushi możemy na upartego również zrobić samemu w domu lub zamówić sobie na dowóz. Co decyduje o tym, że warto jednak udać się do restauracji? “Wyprawa” na sushi to niezwykłe doświadczenie kulinarne. Zarówno sam sposób przygotowania, konsumpcji, a co za tym idzie serwis, jak i dopełniający całości orientalny wystrój to niezapomniane połączenie. Jedną z restauracji znajdziesz pod tym linkiem https://nabe.pl/pl/. Ze względu na wspomnianą, krótką przydatność do spożycia składników, sushi przygotowywane jest na miejscu, dopiero gdy złożymy zamówienie. Ciekawe restauracje japońskie bardzo często dają swoim klientom możliwość podziwiania sushi-masterów (kucharzy specjalizujących się w przygotowywaniu potraw tego typu) przy pracy, co stanowi dodatkową atrakcję. Samo sushi jest misternie ułożone na talerzach czy półmiskach. Oprócz kawałków w skład zestawu wchodzą miseczki z sosem sojowym, zielony japoński chrzan wasabi oraz cienkie plastry marynowanego imbiru, które służą do oczyszczenia kubków smakowych przed spróbowaniem kolejnego rodzaju potrawy. Jeżeli zaś mowa o wystroju, często spotkamy egzotyczne gatunki drewna i roślin oraz kamień, dużą popularnością cieszą się także akwaria z morskimi rybami (doskonała atrakcja dla młodszych uczestników biesiady).

Podsumowując, restauracje z kuchnią japońską, to miejsca, które wypada odwiedzić chociaż raz w trakcie swoich kulinarnych eskapad. Nawet jeśli niespecjalnie przepadamy za daniami rybnymi, w postaci sushi są one tak różne od tego, do czego jesteśmy przyzwyczajeni na co dzień, że nie powinno nas dziwić, jeśli nasze preferencje ulegną zmianie, a wizyta w restauracji z tego typu potrawami stanie się stałym punktem w kalendarzu.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ