Wraz z nadejściem sezonu grillowego zastanawiamy się, jak urozmaicić tradycyjne menu. Oprócz klasycznych kiełbasy, karkówki, żeberek, kurczaka i kaszanki warto podać bardziej wymyślne dania i przystawki. Powinny być pyszne, kolorowe i łatwe w przygotowaniu. Przedstawiamy najlepsze przepisy, które warto wykorzystać w tym sezonie!

Szparagi w boczku z grilla

Przekąski na grilla powinny być szybkie i proste w przygotowaniu. Wbrew pozorom w stosunkowo krótkim czasie możemy stworzyć wykwintne i pyszne dania. Jednym z nich są szparagi w boczku z grilla. Tak się składa, że szparagi pojawiają się wraz z sezonem grillowym. Przed pieczeniem warto podgotować je w rosole i ostudzić. W długie plastry boczku zawijamy słupki z sera pleśniowego oraz szparagi. Pieczemy na rozgrzanym grillu, aż boczek się zarumieni, a ser roztopi. Potrawa idealnie smakuje podawana z sosem czosnkowym.

Karkówka w dobrze przyprawionej marynacie

Karkówkę można przygotować na wiele różnych sposobów, ale podstawą wszystkich przepisów jest odpowiednie zamarynowanie mięsa – w ten sposób przejdzie ono aromatem przypraw. Marynatę stworzymy z oleju i mieszanki przypraw, np. przeciśniętego przez praskę czosnku, soli, pieprzu, oregano, bazylii i papryki. Należy dokładnie posmarować nią karkówkę z obydwu stron i umieścić w lodówce na minimum godzinę. Mięso pieczemy na rozgrzanym grillu około 5 minut z każdej strony.

Szaszłyki z ziemniakami, boczkiem i cukinią

Istnieją dania na grilla, które znikają ze stołu w błyskawicznym tempie. Zdecydowanie należą do nich szaszłyki. Przeważnie przygotowujemy je z piersi kurczaka oraz warzyw, jednak tym razem proponujemy nieco urozmaicony przepis. Wraz z nadejściem wiosny i jednocześnie sezonu grillowego pojawiają się młode ziemniaki. Te małe wraz ze skórką idealnie nadają się na szaszłyki. Oprócz nich warto nadziać na patyczki zwinięte w ruloniki plastry cukinii oraz boczek. Przed grillowaniem należy skropić szaszłyki oliwą, by skórka ziemniaków i boczek nabrały złocistego koloru.

Sałatka z grillowanego bakłażana

Przygotowaliśmy również propozycję na idealną przekąskę dla fanów warzyw. Delikatny bakłażan świetnie komponuje się z wyrazistym smakiem sera feta. Sałatka jest niezwykle prosta w przygotowaniu. W pierwszej kolejności należy przygotować marynatę do bakłażana. Stworzymy ją z oleju, octu balsamicznego oraz aromatycznych dodatków, takich jak posiekany koperek, bazylia i pieprz. Zamarynowane plasterki bakłażana grillujemy na tacce aluminiowej do miękkości, a następnie łączymy z serem feta i oliwkami.

Faszerowane ziemniaki z Sosem tatarskim WINIARY

Młode ziemniaki możemy wykorzystać na różne sposoby. Przekąski na grilla powinny być szybkie w przygotowaniu, dlatego proponujemy ziemniaki faszerowane boczkiem i cebulą. W pierwszej kolejności należy podgotować ziemniaki w skórce, przeciąć wzdłuż oraz wydrążyć środek. Farsz przygotowujemy z grillowanego boczku, cebuli, czosnku oraz aromatycznych przypraw, takich jak majeranek, oregano, tymianek, bazylia, pieprz i sól. Ziemniaki z farszem grillujemy i podajemy z Sosem tatarskim WINIARY. Poza sezonem grillowym danie można również przygotować piekarniku.

[Głosów:1    Średnia:1/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ