Encyklopedie pouczają nas, że zioła stanowiły ważny element naszej kuchni właściwie od zawsze, od samego zarania naszej tradycji kulinarnej. Jednak tradycja kulinarna podlega takim samym przemianom, zachwianiom i ewolucjom, jak wszystkie inne dziedziny. W pewnym momencie nasza kuchnia zaczęła więc powoli odchodzić od wzorca kuchni sarmackiej, w której, jak wiadomo, kluczową rolę odgrywały różnego rodzaju zioła oraz przyprawy.Jednak od pewnego czasu możemy obserwować pewne symptomy tego, że nasza tradycja kulinarna zaczyna powracać do swoich źródeł, czyli do tradycji kuchni ostrej i pikantnej. Co prawda, nie jest pewne że to jest to powrót celowy, tj. że mamy tutaj do czynienia z czymś w rodzaju świadomego, zamierzonego nawrotu do tego, co uznajemy za właściwe źródła naszej tradycji kulinarnej. Jednak niezależnie od przyczyn i motywacji fakt, że coraz większą rolę w naszej kuchni odgrywają takie składniki, jak różnego rodzaju zioła oraz przyprawy, nie ulega wątpliwości i powinien zostać potraktowany z odpowiednią powagą analityczną.

bytovia.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]
PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułNasze zdrowie
Następny artykułPłukanie wątroby

ZOSTAW ODPOWIEDŹ