Współczesny świat skonstruowany jest w taki sposób, że każdy kraj czy jego region ma własny jadłospis, gdzie zawarte są dania z których słyną. Dla przykładu,. każdy doskonale wie, że naród włoski słynie z pizzy czy spaghetti i to właśnie on zapoczątkował gotowanie tych potraw w innych krajach. Naród Polski, a szczególnie jego regiony, również mają swoje dania, które są niezwykle popularne. W tym przypadku warto skupić się na kuchni śląskiej, gdyż jest ona niezwykle ciekawa i interesująca. Chyba żaden mieszkaniec Górnego Śląska, nie wyobraża sobie swojego jadłospisu bez potrawy, która na stałe wpisała się w tradycję tego regionu. Mowa tutaj oczywiście o jakże popularnych kluskach śląskich, roladzie i czerwonej kapuście. Danie te, dla każdego ślązaka jest kojarzone z niezwykłym i wyjątkowym smakiem. Potraw charakterystycznych dla tego regionu jest mnóstwo. Trudno wymieniać by wszystkie. Warto wspomnieć o daniach takich, jak na przykład żurek śląski, wodzianka, krupniok (kaszanka) czy żymlok (bułczanka).

chainsaw.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ