Boże Narodzenie to jedno z najchętniej obchodzonych świąt przez Polaków. Jego celebracja zaczyna się już dużo wcześniej, właściwie w okolicach dnia świętego Mikołaja. W sklepach zaczynają pojawiać się bombki, choinki. Na przydomowych podwórkach dzieci lepią bałwany ze śniegu, a gospodynie domowe rozpoczynają przygotowania do wieczerzy Wigilijnej. W wielu domach rozpoczyna się ona od karpia. Przyrządzany jest on na różne sposoby w zależności od upodobań domowników. W Polsce przyjęły się jego dwa warianty. Pierwszym jest karp w galarecie, serwowany na zimno w otoczeniu ziemniaczków, zielonego groszku i marchewki. Jego zdecydowaną zaletą jest fakt, że można go dużo wcześniej przygotować. Drugi, wymaga nie lada umiejętności organizacyjnych, gdyż smaży się go w głębokim oleju na chwilę przed pojawieniem się w domu wigilijnych gości. Karp w galarecie jest niezwykle delikatny w smaku, wzbogaca go dodatkowo bukiet warzyw. Smak smażonego karpia jest natomiast wyśmienity a wspomina się go później przez cały rok.

kobiecylajf.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ