Sztuka kulinarna to nic innego jak terminologia oznaczająca w tym przypadku wszelkiego rodzaju aspekty oraz czynniki wykorzystywane podczas przygotowywania pokarmów. w tym przypadku nikogo nie powinien dziwić fakt, że czasami podawana i opisywana w niniejszym tekście terminologia jest wykorzystywana zamiennie zamiast kuchni lub innych tego rodzaju pojęć. Dzięki temu May klarownie oraz jasno określone wszelkiego rodzaju aspekty i wszelkiego rodzaju terminy. W takim przypadku nikogo nie powinien dziwić fakt, że jest to bardzo często oraz bardzo powszechnie wykorzystywany termin. W takim przypadku również nikogo nie powinien dziwić fakt, że sztuka kulinarna jest co dziennie wykorzystywana bezpośrednio przez wszelkiego rodzaju czynniki oraz przez wszelkiego rodzaju osoby, które nie muszą być profesjonalnymi kucharzami. W takim układzie każdy może bezpośrednio wykorzystywać wszelkiego rodzaju czynniki bezpośrednio utożsamione z kuchnią. Chodzi nam o przygotowywanie potraw oraz podawanie smacznych dań .
Kulinarne przepisy wigilijne – kompot z suszu
Myśląc o Wigilii mamy w głowie karpia, pierogi, barszczyk czerwony, czy zupę grzybową. Jednak wielu, z okresem Bożonarodzeniowym kojarzy się również smak kompotu z suszonych owoców. Siła tego napoju tkwi w ilości owoców, które posłużą do jego wytworzenia. Niezbędne są oczywiście suszone śliwki. Możemy kupić takie wydrylowane i takie z pestką. Potrzebujemy ich minimum pół kilograma. Oprócz śliwek konieczne będą również suszone jabłka i gruszki. Tych powinniśmy zakupić około pół kilograma łącznie. Smak kompotu można dodatkowo wzbogacić suszonymi morelami i skórką z pomarańczy wrzuconą bezpośredni podczas gotowania. Prawdziwy kompot z suszu musi być mocny. Niektórzy z kompotu czynią dodatkowe danie wigilijne i serwują go razem z makaronem w roli chłodnika, czyli zupy na zimno. Inni zaś używają go wyłącznie jako bożonarodzeniowego napoju. Ważne aby kompot przechowywać w lodówce, gdyż owoce mają tendencje do fermentacji. Jeśli tego nie zrobimy, to zamiast smaku wyśmienitego kompotu możemy uzyskać smak kiepskiego wina.
Posiłek dla rodziny
Jeśli chcemy przygotować przepyszny posiłek dla całej rodziny, musimy pamiętać, by każdemu smakowało. Zapewne każda mama czy babcia, doskonale wiedzą, za czym przepada cała rodzina. W każdej części polski, znajdziemy inne potrawy, które przyrządzane są w każdym domu, ponieważ do swego rodzaju tradycja. Dlatego też, każda mama czy babcia, powinna wiedzieć, jaką potrawę tradycyjną powinna przyrządzić dla swojej rodziny, by obiad na pewno im smakował. Na śląsku najbardziej znanymi potrawami są: pierogi z mięsem, kapustą i grzybami. Jednak najpyszniejszym obiadem, uwielbianym przez każdego na śląsku, są rolady, kluski i czerwona kapusta z boczkiem. Możemy również przyrządzić potrawę, której nasza rodzina jeszcze nigdy nie kosztowała! Swoją pomysłowością i twórczym przepisem możemy zachwycić swoją rodzinę naszym daniem, które podamy na stół, gdy do nas przyjadą w odwiedziny. Pamiętajmy jednak, by zawsze, przyrządzić podwieczorek, ponieważ nie ma nic lepszego niż przepyszne ciasto i kawa po przepysznym obiedzie naszej mamy czy babci!
Domowe smaki
Domowe smaki oznaczają przede wszystkim wszelkiego rodzaju potrawy do których jesteśmy przyzwyczajeni, które zawsze przypominają nam o domu, o potrawach przyrządzanych przez naszych rodziców, czy dziadków. Domowe smaki będą powiązane z szeregiem różnorodnych zup, jak również z potrawami mięsnymi, z kluskami robionymi w domu, a nie kupowanymi gotowymi w sklepie. Oczywiście wiele osób dla własnej wygody, i z powodu braku czasu kupuje produkty zastępcze, które można przyrządzić znacznie szybciej. Na przykład makaron do rosołu, czy do zupy pomidorowej. Oczywiście domowej roboty makaron smakuje lepiej, i jest grubszy. Natomiast żeby go zrobić trzeba się nad nim napracować. Polskie dania, przekąski, czy tez desery są wysokokaloryczne. Lubimy tłuste, smażone, czy duszone mięso, jako dodatek do ryżu, kasz, ziemniaków, albo kopytek i klusek śląskich. Nie zawsze mamy okazje zjeść takie przysmaki w pierwszej lepszej restauracji w mieście. Zazwyczaj dania w lokalach, są skromniejsze, i mniej nasycone tłuszczem. Jest to spowodowane tym, iż nie każdy klient gustuje w daniach tradycyjnych, polskich, nie ze względu może na smak, ale głównie na to, że są to potrawy bardzo kaloryczne, choć smaczne.
Kuchnia śląska
Współczesny świat skonstruowany jest w taki sposób, że każdy kraj czy jego region ma własny jadłospis, gdzie zawarte są dania z których słyną. Dla przykładu,. każdy doskonale wie, że naród włoski słynie z pizzy czy spaghetti i to właśnie on zapoczątkował gotowanie tych potraw w innych krajach. Naród Polski, a szczególnie jego regiony, również mają swoje dania, które są niezwykle popularne. W tym przypadku warto skupić się na kuchni śląskiej, gdyż jest ona niezwykle ciekawa i interesująca. Chyba żaden mieszkaniec Górnego Śląska, nie wyobraża sobie swojego jadłospisu bez potrawy, która na stałe wpisała się w tradycję tego regionu. Mowa tutaj oczywiście o jakże popularnych kluskach śląskich, roladzie i czerwonej kapuście. Danie te, dla każdego ślązaka jest kojarzone z niezwykłym i wyjątkowym smakiem. Potraw charakterystycznych dla tego regionu jest mnóstwo. Trudno wymieniać by wszystkie. Warto wspomnieć o daniach takich, jak na przykład żurek śląski, wodzianka, krupniok (kaszanka) czy żymlok (bułczanka).
Szparagi, dania warzywne
Na danie typowo letnie składają się przede wszystkim szparagi, które przygotowywane są według najlepszych przepisów, przez stosunkowo krótki okres czasu. Najlepsze szparagi dostępne są w sprzedaży w okresie maja i czerwca. Wtedy można zachwalać się wspaniałym smakiem świeżych szparagów. Szparagi doskonale smakują w formie zupy szparagowej. Nic tak jak zupa szparagowa nie charakteryzuje się doskonałością smaku. Szparagi są na pewno bardzo dobra formą także jako posiłek na ciepło. Doskonałe przepisy na temat zapiekanych szparagów z serem i szynka doskonale nadają się na letnie przyjęcia. Bardzo smaczne są także szparagi w galarecie z szynką. Na pewno warto rozpisać się na temat zupy szparagowej, wcześniej wspomnianej. Jest ona poezją smaku, delikatna, ale jakże smaczna i sycąca. Jej smak podkreśla śmietana oraz świeże zioła i przyprawy. Na pewno niezastąpionym zielem jest koperek, który charakteryzuje taką potrawę. Szparagi mogą być także dodawane jako element dekoracyjny do wielu potraw lub jako dodatek, wraz z podsmażoną bułką tartą.
Przepis na sałatkę grecką
Kuchnia grecka przypadła do gustu wielu Polakom. Nasi rodacy wyjeżdżając do Grecji nie tylko mają szansę podziwiać przepiękne zabytki i widoki, czy też spędzać czas na gorącej plaży. Mogą zakosztować wyśmienitych kulinariów kuchni greckiej, do których nie sposób nie zaliczyć sałatki greckiej. W polskim wydaniu może mieć ona zupełnie inne smaki, niż w swej ojczyźnie, choć nie ulega wątpliwości, że jest ona wyśmienita. Podstawą kuchni greckiej, a już na pewno sałatki greckiej, są pomidory. W oryginalnej swej wersji w sałatce greckiej powinien znaleźć się słony ser feta, oliwki, papryka czerwona oraz kukurydza i surowy kalafior. Wszystkie składniki sałatki należy rozdrobnić i dodać do niej specjalnie przygotowany sos vinegre. Jest on bardzo prosty do zrobienia. Wystarczy oliwa z oliwek, świeżo wyciśnięty czosnek, sól i pieprz. Każdy ma inne smaki, dlatego też nie podaję proporcji tychże przypraw. Trzeba odnaleźć swoją indywidualną, kompozycję, która najbardziej będzie odpowiadać nam lub naszym znajomym i domownikom.
Rzeczywistość gastronomiczna na świecie
W jaki sposób odżywiają się ludzie w nowoczesnym świecie. Czy zachowujemy jakiś umiar w niezdrowych sposobach przyrządzania posiłków. Można z łatwością stwierdzić, że biznes fast foodów rośnie jak na drożdżach i to w dosłownym znaczeniu. Konsumenci są bardzo mało wymagający pod względem jedzenia. Restauracje, prawdziwie profesjonalnie to zresztą duże koszty, a wychodząc z pracy lub chcąc szybko coś zjeść nie chcemy wydawać na taką przyjemność wielkich pieniędzy. Rzeczywistość gastronomiczna we współczesnej rzeczywistości opiera się przede wszystkim na tym, aby przyrządzić w miarę dobre pożywienie jak najmniejszym kosztem. Konsumenci oraz producenci są zgodni co do takiej zależności i ułatwiają sobie to zadanie zgadzając się praktycznie na każdą jakość posiłku. Podsumowując, rzeczywistość gastronomiczna na świecie podlega ciągłym przemianom, ale można powiedzieć z całą pewnością, że ogromny w niej udział szybkiego jedzenia. Jeżeli nie zwiększymy swoich wymagań negatywne tendencje w kuchniach na całym świecie będą postępować, a my zaczniemy tracić dobry smak standardowych potraw. Nie warto jednym słowem, aż tak się poświęcać dla niskiej ceny jedzenia.
Ciasto bezowe
Jedno z popularnych ciast, jakie się przygotowuje na różne okazje to proste ciasta bezowe. Wystarczy kupić odpowiednią ilość ciastek bezowych, lub samemu zrobić bezę. Należy upiec biszkopt tak jak zwykle pieczemy na ciasta. Następnie trzeba zrobić odpowiedni krem, tutaj można spokojnie użyć wyobraźni. Najchętniej przygotowuje się kremy waniliowe, owocowe lub orzechowe z dodatkiem orzechów włoskich, ale można także dosypać rodzynek i zrobić krem bakaliowy. Najważniejsze jest, aby krem ten był dość sztywny. Oczywiście można także zastosować wiele kremów na raz i zrobić takie bezowe tiramisu. Trzeba przygotować biszkopt, pokroić go wzdłuż na pół. Nałożyć krem na biszkopt, w krem trzeba wtopić ciasteczka bezowe i jeszcze raz przełożyć to kremem. Na sam wierzch położy drugi biszkopt, który można delikatnie pokryć kremem i wyłożyć bezami (na wzór torciku) lub zastosować kombinację lukrową albo polewę czekoladową wedle uznania. Takie ciasto bezowe jest przepysznym deserem na każdą porę. Doskonale nadaje się jako deser do kawy czy lampki wina.
Słodycz w potrawach mięsnych
Czy słodki smak dobrze komponuje się z elementami takimi, jak na przykład mięso? Odpowiedź na tak postawione pytanie nie może być jednoznaczna, ponieważ zależy, o jakim mięsie mówimy i o jakich słodkich dodatkach. Na pewno jednak już teraz stwierdzić możemy, że dodanie słodkiego posmaku w odpowiedni sposób z całą pewnością daje lepsze efekty smakowe pod każdym względem, z czego zdecydowanie warto skorzystać w praktyce. A oto i przykłady takich właśnie dodatków. Idealnie, na przykład, do potraw z kurczaka nadawać się będzie słodki owoc, jakim jest ananas. Połączony z pomidorami oraz innymi tego typu składnikami, nadającymi ostrość, daje szansę na osiągnięcie ciekawej fuzji smaków. Dość dobrze do potraw mięsnych – szczególnie w odniesieniu do mięs smażonych i grillowanych sprawdza się dodatek w postaci miodu – ten nada odpowiedniego poziomu karmelizacji, a więc głęboki, złocisty kolor, a przy tym wzbogaci smak lekko pikantnej potrawy. Ja więc widać, opłaca się sięgać po tego typu rozwiązania w praktyce bez najmniejszych nawet wątpliwości.




















