Brunch – posiłek w połowie drogi między śniadaniem (ang. breakfast) i lunchem – większości z nas kojarzy się z weekendowym jedzeniem na mieście. Serwują go dziś wszyscy, od małych kawiarni po eleganckie restauracje w stylu fine dining. To zjawisko tak popularne, że właściwie co tydzień można by wybierać się na brunch w inne miejsce. Czasami chce się jednak zwyczajnie zostać w domu…
Nic nie stoi więc na przeszkodzie, by dać upust swoim kulinarnym fantazjom i zaprosić przyjaciół na domowy brunch w luźnej atmosferze. Co przygotować na takie spotkanie? Pasta z pstrąga, jajeczne a może z oliwek? Oto kilka sprawdzonych propozycji!
Domowe pieczywo
Do tej pory nie piekłaś własnego chleba ani bułeczek? To dobry moment, by sprawdzić się w sztuce piekarskiej. Pachnące, chrupiące pieczywo prosto z pieca podbije serce każdego amatora brunchu… Możliwości jest naprawdę wiele. Jeśli brunchowe przyjęcie planujesz z wyprzedzeniem, możesz pokusić się o wyhodowanie własnego zakwasu i spróbować upiec tradycyjny chleb żytni.
Masz mniej czasu? W sieci znajdziesz mnóstwo prostych przepisów na ekspresowy chleb z mąki pszennej, np. z dodatkiem otrębów. Możesz też pomyśleć o słodkich wypiekach, takich jak maślane rogaliki, śniadaniowe muffinki czekoladowe czy pyszne drożdżówki cynamonowe.
Wachlarz śniadaniowych past
Co najbardziej pasuje do świeżutkiego, domowego pieczywa? Oczywiście – pasta śniadaniowa, a najlepiej kilka past do wyboru! Pasty do chleba to klasyk, który musi się pojawić podczas domowej edycji brunchu. Nasze ulubione pasty to:
- Jajeczna pasta śniadaniowa. Genialna w swojej prostocie – wystarczy zetrzeć na tarce o grubych oczkach ugotowane na twardo jajka, dodać do nich sól, pieprz i majonez… i gotowe! To dobra baza dla dalszych eksperymentów w tej dziedzinie: podstawowy przepis można wzbogacać o dowolne składniki, jakie masz pod ręką, np. szczypiorek, rzodkiewkę czy suszone pomidory.
- Pasta z wędzonego pstrąga. Niemal równie prosta – obrane mięso z połówki wędzonego pstrąga trzeba połączyć z twarogiem lub serem feta i posiekanymi kaparami oraz szczyptą soli i pieprzu. Całość można rozdrobnić widelcem lub zblendować na jednolitą masę. Pasta z pstrąga smakuje najlepiej posypana świeżym koperkiem. Warto dodać, że tak przygotowana pasta z wędzonego pstrąga jest nie tylko pyszna, ale i zdrowa.
- Oliwkowa tapenada. Szybkie i przepyszne smarowidło do chleba rodem z Prowansji – w sam raz dla gości-wegan. Mały słoiczek wydrylowanych, odsączonych z zalewy czarnych oliwek zblenduj na gładką masę z 2 ząbkami czosnku, łyżką kaparów, garścią natki pietruszki, kilkoma łyżkami oliwy i odrobiną soku z cytryny. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem i odstaw do lodówki na kilka godzin, by wszystkie smaki dobrze się połączyły – oliwkowa pasta śniadaniowa gotowa!
Przygotowując domowy brunch, pamiętaj też o dobrej, mocnej kawie i o świeżo wyciskanych sokach z owoców. Świeże kwiaty, kolorowe serwetki i relaksująca kawiarniana muzyka w tle dopełnią dzieła.
Dobrej zabawy!