Piec nie bez powodu jest określany sercem piekarni. To on, w głównej mierze odpowiada za jakość wypieków serwowanych w naszym lokalu. W zależności od modelu na jaki się zdecydujemy, nasze wyroby mogą być mniej bądź bardziej chrupkie oraz puszyste. Rynek pieców piekarniczych wciąż się rozrasta, dlatego warto śledzić temat na bieżąco. Jaki piec wybrać, bazując na jego właściwościach?
Piec piekarniczy wsadowy, czy może jednak konwekcyjny?
Aby piekarnia cieszyła się powodzeniem, musi oferować wysokiej jakości wypieki. Dlatego, poza odpowiednio wyrobionym ciastem, równie ważne jest posiadanie odpowiedniego pieca. Do najczęściej wybieranych modeli, należą piece wsadowe oraz konwekcyjne. Piece wsadowe, świetnie utrzymują wysokie temperatury. Ciepło emitowane przez powierzchnie płyt oraz ściany komór, sprawia, że wypieki są chrupiące, twardsze na spodzie oraz złociste. Piekarnicze piece konwekcyjne, znacząco różnią się od tych poprzednich. Gorące powietrze krąży wewnątrz urządzenia, powodując, że wypieki są równomiernie przygrzewane. Wybór pieca powinien w głównej mierze zależeć od charakterystyki naszego lokalu oraz tego, jakie produkty chcemy w nim sprzedawać. Na samym początku warto zdecydować się na jeden z nich, a następnie, gdy biznes będzie się rozkręcał – zainwestować w kolejny.
Piece piekarnicze – używany czy nowy?
Piece piekarnicze to niemały wydatek. Dlatego, jeśli nie posiadamy wystarczających funduszy na nowy model, warto zdecydować się na używany. Przed zakupem należy jednak upewnić się, że pochodzi on ze sprawdzonego źródła. Takie, znajdziemy na stronie https://bakeres.pl/oferta/maszyny-piekarnicze/. Każdy z dostępnych w ofercie pieców, przeszedł gruntowny serwis, dzięki któremu możemy mieć pewność, że nie zepsuje się po kilku dniach użytkowania. Jest to świetne rozwiązanie w szczególności dla nowych lokali, które dopiero zaczynają swoja przygodę na rynku gastronomicznym. Wysokiej jakości piec piekarniczy, pozwoli serwować wypieki, po które klienci będą wracali każdego dnia.